Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lovitură de stat în Venezuela – morți și răniți: Armata reacționează

© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsПредставители сил безопасности во время митинга против правительства президента Венесуэлы Николаса Мадуро в Каракасе
Представители сил безопасности во время митинга против правительства президента Венесуэлы Николаса Мадуро в Каракасе - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vicepreşedintele Mike Pence a transmis un mesaj încurajator pentru manifestanții anti-Maduro, dar și pentru a anunța deschis susţinerea SUA pentru opozantul Guaido - a fost ca un semnal pentru declanșarea loviturii de stat

BUCUREȘTI, 24 ian - Sputnik, Evan Răutu. ”Armata respinge autoproclamarea preşedintelui Parlamentului, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei”, a anunţat în timpul nopții ministrul Apărării din Venezuela, Vladimir Padrino Lopez, transmit agențiile internaționale.

Printr-un mesaj transmis pe Twitter, Padrino denunță ”Disperarea şi intoleranţa” care ”subminează pacea naţiunii”.

”Noi, soldaţi ai patriei, nu acceptăm un preşedinte impus în umbra unor interese obscure, nici autoproclamat în marja legii”, scrie Padrino, care anunță ferm că ”Armata apără Constituţia noastră şi este garantul suveranităţii naţionale”.

Situația din Venezuela a degenerat aseară, când Juan Guaido, preşedintele Parlamentului s-a autoproclamat ”preşedinte în exerciţiu”. Parlamentul venezuelean este controlat de opoziție, puternic susținută de SUA – și care se opune președintelui ales, Nicolas Maduro, cel desemnat ca urmaș de legendarul Hugo Chavez.

Imediat după această veritabilă lovitură de stat, Statele Unite, urmați de Brazilia şi Columbia, au recunoscut ”noua conducere”. Preşedintele SUA, Donald Trump, a transmis pe Twitter că îl recunoaşte pe Juan Guaido.

​”Cetățenii Venezuelei au suferit prea mult timp în mâinile regimului ilegitim Maduro. Azi, l-am recunoscut oficial pe președintele Adunării Naționale venezuelene, Juan Guaido, ca președinte interimar al Venezuelei”, a scris Donald Trump.

Juan Guaido este în vârstă de numai 35 de ani. La Caracas, în faţa a zeci de mii de manifestanți anti-Maduro, Guaido a depus un ”jurământ”:

”Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a forma un guvern de tranziţie şi pentru a avea alegeri libere”.

Imediat au izbucnit violențe, forțele de ordine și armata au intervenit și s-au înregistrat victime.

Președintele în funcție, Nicolas Maduro, a anunțat rupere relațiilor diplomatice cu SUA cu ”guvernul imperialist al Statelor Unite” şi a acordat 72 de ore diplomaților americani pentru a părăsi ţara.

Până la această oră, alături de autorii loviturii de stat sunt SUA, Columbia, Brazilia, Argentina, Canada, Chile şi Paraguay, dar și Organizaţiei Statelor Americane.

​Mexic a fost primul stat american care și-a declarat susținerea pentru președintele în funcție, Maduro, dar Rusia, Turcia, Bolivia și Cuba susțin regimul instalat în urma alegerilor, pe 10 ianuarie.

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a avut o poziție diplomatică, îndemnând la ascultarea ”vocii poporului venezuelean” și pentru ”alegeri libere”, dar, spre deosebire de SUA, nu l-au recunoscut deocamdată pe Juan Guaido ca preşedinte interimar.

​Înaintea de această declarație diplomatică, președintele Consiliului European, Donald Tusk, personaj apropiat de SUA, s-a pronunțat pentru susținerea lui Juan Guaido. ”Spre deosebire de Maduro, adunarea parlamentară, inclusiv Juan Guaido, are un mandat democratic din partea cetăţenilor venezueleni”, a spus Tusk.

Lovitura de stat a avut două cauze: recent, Curtea Supremă a Venezuelei, a ordonat o anchetă penală contra membrilor parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui ales, Maduro. Curtea ar fi alcătuită din fideli ai regimului, acuză Opoziția.

În al doilea rând, marți, vicepreşedintele american, Mike Pence, a transmis un mesaj video prin care i-a încurajat pe cei care manifestau contra președintelui legitim Nicolas Maduro, dar și pentru a declara deschis susţinerea SUA pentru Juan Guaido.

A fost ca un semnal pentru declanșarea loviturii de stat. Să ne reamintim că, după procesul de recuperare a industriei și resurselor naționale întreprins de Hugo Chavez, SUA au început un boicot pe multe planuri împotriva Venezuelei.

Din păcate, până la ora aceasta, cel puțin cinci oameni și-au pierdut viața în ciocnirile dintre susținătorii loviturii de stat și forțele de ordine și alți câțiva zeci sunt răniți.

Fluxul de știri
0