Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Interviu cu Serghei Pașcan: Kinetoterapia este terapia prin mișcare

© Photo : Serghei PașcanSerghei Pașcan
Serghei Pașcan - Sputnik Moldova
Abonare
Kinetoterapeutul Sergiu Pașcan a oferit un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik.  Fiecare mușchi de pe corpul uman are o legătură directă cu un organ intern, iar atunci când mușchiul este slăbit sau imobilizat pot apărea probleme grave de sănătate. De aceste disfuncții se ocupă kinetoterapia. În ultima perioadă, tot mai mulți moldoveni apelează anume la acest tip de tratament. Am reușit să aflăm mai multe informații curioase despre kinetoterapie chiar de la kinetoterapeutul Serghei Pașcan. Acesta a oferit un interviu pentru Sputnik Moldova.

Ce ar însemna, în termeni accesibili, kinetoterapia și care este rolul ei?

Kinetoterapia înseamnă terapia prin mișcare sub toate formele ei. Rolul kinetoterapiei este refacerea unor funcții ale aparatului neuro-musculo-scheletal,  dar tot odată optimizarea nivelului de adaptare a organismului la diverși factorii care este supus. 

De când activezi în domeniu și cu ce tip de cazuri lucrezi în prezent?

Pentru mine activarea în domeniu presupune și voluntariat. Activez în acest domeniu de șapte ani. Am început să muncesc încă din anul doi de facultate. Îmi amintesc foarte bine cum la început mergeam în fiecare sâmbătă în calitate de masor la un club sportiv. Așa mai câștigam niște bani de experiență.

Acum, cel mai des lucrez cu pacienți care au diferite probleme cu coloana vertebrală. Hernie de disc, protruzii, lombalgii, lombosciatică, cervico brahialgii, toracoalgii. În cuvinte mai simple, lucrez cu pacienții care au dureri de spate, le amorțesc brațele, dureri de cap etc.

Kinetoterapeutul are același parcurs de formare ca și un medic clasic?

În țara noastră această profesie se învață la Universitate de Stat de Educație Fizică și Sport, facultatea Kinetoterapie, iar medicina clasică  se studiază la Universitatea de Medicină. La facultatea de Kinetoterapie se studiază 4 ani pentru a primi licența, apoi doi ani trebuie să faci masterat. Materiile sunt interesante, dar totodată complicate. Cum ar fi anatomie, anatomie funcțională, fiziologie, fiziologie patologică, medicină sportivă, biochimie, biomecanică, psihologie, kinetoterapie în diferite afecțiuni. ect.

Cei mai mulți ajung la kinetoterapie la recomandarea medicului de familie. Există persoane care își dau seama că au probleme care trebuie tratate prin kinetoterapie și vin direct la dumneavoastră?

Cu părere de rău unii medici de familie nici nu cunosc termenul de kinetoterapie și despre valoarea pe care o poate oferi în recuperare. În ultimul timp am observat o ameliorare în această privință și deja medicii recomandă pacienților kinetoterapie. Există și persoane care apelează direct la mine. Aceștia vin prin recomandare sau când au dureri și caută o metodă alternativă medicinii clasice.

Cât de importantă a fost pentru tine experiența în străinătate?

Orice experiență este importantă și aduce o creștere profesională. Peste hotare oamenii abordează sănătatea diferit față de cei din Republica Moldova. Ei au un cult al sănătății. Ce ține de seminarele de formare la care am participat pot spune că au avut un impact foarte mare în dezvoltarea mea profesională.

Am participat la cursuri în București și Kiev. Acolo am beneficiat de instruirea profesorilor din Anglia, Franța ,Grecia, Polonia. În acest moment studiez Kiniziologie Aplicată a școlii Vasilieva din Rusia și este e metodă nouă, dar revoluționară în lumea medicinei.

Este adevărat că în Republica Moldova kinetoterapia este la o etapă prematură și oamenii sunt adesea derutați atunci când aud de acest termen?

Cu părere de rău așa este. Kinetoterapia în Moldova este încă "tânără". Oamenii cunosc foarte puțin despre ea. De regulă, moldovenii când aud de kinetoterapie se gândesc involuntar doar la masaj și exerciții, dar lucrurile stau cu totul diferit. Kinetoterapia este ca un "ocean" care cuprinde multe tehnici și metode eficiente ce ne vin în ajutor pentru a îmbunătăți starea de sănătate a pacientului.

În cât timp simte pacientul efectele kinetoterapiei?

Această întrebare îmi este adresată destul de des de pacienți. Efectele se văd din prima ședință. Evident că depinde foarte mult de tipul afecțiunii pe care o are pacientul. La fel, depinde foarte mult și de așteptările pacientului. Întotdeauna mă strădui să abordez pacientul holostic, adică ca un tot întreg, astfel rezultatele sunt mult mai bune.

Care este cea mai mare satisfacţie în această profesie?

Cea mai mare satisfacție o am atunci când pacientul se simte bine. Nu mai are durerile pe care le avea, e cu zâmbet pe buze. Dacă clientul meu spune că se simte precum ”zboară”, atunci ”zbor” și eu.

Îți rămâne timp și pentru alte activităţi în afara cabinetului de kinetoterapie?

În timpul liber care îmi rămâne prefer să studiez. Citesc cărți de specialitate. La fel, îngrijesc și de partea spirituală citind Biblia și frecventând biserica. Iar când simt că am nevoie să mă relaxez mai mult - joc fotbal. Mișcarea este viață, iar viața este mișcare.

Fluxul de știri
0