Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Interviu cu Mihai Ţărnă, regizorul moldovean cunoscut și apreciat la Paris

Abonare
Stabilit de 18 ani la Paris, regizorul Mihai Ţărnă s-a încadrat perfect în decorul cultural-artistic parizian. Regizor de teatru și film, actor, cadru didactic, Mihai Ţărnă demonstrează virtuțile unui profesionist.
Interviu cu Mihai Ţărnă, regizorul moldovean cunoscut și apreciat la Paris

Într-un interviu acordat pentru Radio Sputnik Moldova, regizorul Mihai Ţarnă a vorbit despre spectacolele pe care le montează în prezent și a dezvăluit în exclusivitate când va avea loc premiera ultimelor două filme pe care le-a regizat.

Sunteți antrenat în montarea a două spectacole cu studenții de la Școala Internațională de Film de la Paris. Despre ce spectacol este vorba?

Lucrez cu studenții anului patru la spectacolul "Regele Moare "de Eugen Ionescu. Este un proiect mai mult profesionist, decât de școală, fiindcă ei sunt în ultimul an de studii. Vom pleca cu acest spectacol la București, Madrid și sper să ajungem și la Chișinău.

Cel de-al doilea spectacol pe care îl montez este mai mult un colaj din piesele lui Moliere. Este un autor de care mă tem mai mult decât de Ionescu. Este un spectacol foarte complicat, pentru că totul e bazat pe text.

În vara anului 2018, la Chișinău, în pavilioanele studioului Moldova-Film, a fost filmat un film de lung metraj pe care l-ați regizat. Ce părere aveți despre acest proiect și când spectatorii vor putea viziona producția finală?

Este un proiect foarte ambițios și frumos. Pe platoul de filmare s-au întâlnit peste 50 de actori, iar la scenele de masă au participat mai mult de 150 de actori. Totodată, au lucrat aproape 60 de tehnicieni. Am filmat materialul despre niște pagini foarte marcante ale istoriei poporului meu. Nu este un film politic, este o metaforă absolut simplistă, nu e ceva care ar da peste cap logica simplă a unui spectator. Nu am acuzat pe nimeni și fiecare va deduce o concluzie pentru sine.

Filmul a fost filmat timp de 60 de zile. Acum suntem în stadiul montării, pentru că îl montez în studioul de la Paris. Este un film de lung metraj, iar premiera o se așteaptă în anul 2021.

Când va avea loc premiera producției cinematografice "Ogma" și care este ideea centrală a filmului?

În acest film am reflectat asupra binelui și cum distrugem de fapt bunătatea din noi. Tema ași spune că este distrugerea îngerilor din noi. De multe ori omul îți întoarce privirea de la ceea ce este frumos în el. Oricât de bine nu i-ai face omului în viața, dacă îi vei face măcar o dată rău, atunci o să-și amintească de el toată viața.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0