Expert, despre atacurile aviatice asupra Siriei: Este un război nedeclarat

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaLansarea unei rachete balistice antiaeriene
Lansarea unei rachete balistice antiaeriene - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul rus Stanislav Tarasov a răspuns la întrebarea Sputnik dacă va răspunde sau nu Siria simetric atacurilor întreprinse de Forțele Militare Aeriene ale Israelului și cum pot fi calificate acțiunile Tel Avivului.

CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. Pe 21 ianuarie Forțele Militare Aeriene ale Israelului au lansat trei rachete asupra teritoriului Siriei. Potrivit RIA Novosti, ținta acestor atacuri au fost depozitele de armament și alte obiective militare ale Iranului de pe teritoriul aeroportului internațional din Damask, precum și complexele antiaeriene ale Armatei siriene. Ca urmare, au fost uciși patru militari sirieni, iar alți șase au fost răniți. A fost deteriorată infrastructura aeroportului.

Siria - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Ministrul german al Apărării: Germania nu crede în victoria SUA asupra ISIS în Siria

Reprezentantul permanent al Republicii Arabe în Consiliul de Securitate la ONU, Bashar al-Jaafari, a declarat că Siria își arogă dreptul de a ataca simetric aeroportul din Tel Aviv ca răspuns la atacul din partea Israelului.

Potrivit lui Stanislav Tarasosv, care este expert în problemele țărilor Orientului Apropiat și Caucazului, acțiunile Israelului și Siriei pot fi calificate drept război nedeclarat.

„Israelul atacă bazele sau depozitele care aparțin forțelor armate iraniene ce acționează pe teritoriul Siriei. Respectiv, forțele antiaeriene siriene nu stau degeaba, ele au primit armament modern și, potrivit unor surse militare, 80–90 de procente din atacurile cu rachetă ale Israelului asupra spațiului aerian al Siriei sunt neutralizate. Există toate premisele unui război nedeclarat al Israelului împotriva Siriei”, a menționat politologul.

În situația creată, desigur, Siria este în stare să-i răspundă simetric Israelului, consideră Tarasov. Însă principala întrebare este dacă este rațional să procedeze astfel.

Detensionarea situației din regiune depinde în totală măsură de diplomație. Tarasov a adăugat că în cazul dat rolul decisiv trebuie să-l joace contactele dintre conducerea de vârf a Israelului și cea a Rusiei.

Între Benjamin Netanyahu și Vladimir Putin au loc discuții telefonice, dar o întâlnire a celor doi nu se prevede. Însă agravarea situației dintre Siria și Israel impun reluarea unor astfel de contacte.

Fluxul de știri
0