Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Corneliu Popovici: Cum trebuie să fie viitorul președinte al Academiei de Științe

© Sputnik / OsmatescoCorneliu Popovici
Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 24 ianuarie curent va avea loc Adunarea generală a Academiei de Științe a Moldovei, la care se va da start concursului pentru alegerea noului președinte al Academiei de Științe a Moldovei.
Corneliu Popovici: Cum trebuie să fie viitorul președinte al Academiei de Științe?

Subiectul a fost abordat în cadrul unui interviu acordat pentru radio Sputnik de către consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici.

Potrivit lui Popovici, Academia de Științe este un simbol al statalității moldovenești, iar conducerea trebuie să fie competentă și să stabilească cele mai importante priorități pentru dezvoltarea cercetării și inovării în țara noastră. În același timp, Academia de Științe trebuie să rămână un element central de investigare al sistemului de cercetare din Moldova.

"Mi-aș dori și consider că este important ca la conducerea instituției să nu vină oameni întâmplători. În fruntea Academiei de Științe trebuie să fie o persoană de o integritate absolută, asupra căreia nu poate plana nicio suspiciune. Academia de Științe care a existat în țara noastră începând cu anul 1946 și care a contribuit la dezvoltarea societății moldovenești, culturii, științei, educației, nu mai există. Inclusiv academicienii la etapa actuală nu știu ce va fi cu Academia, care va fi statul ei și formatul de existență", a declarat Corneliu Popovici.

Potrivit consilierului, domeniul cercetării înregistrează un șir de probleme determinate de multe cauze obiective și de lipsa unor politici competente în domeniul respectiv.

"Cu siguranță președinția este preocupată de ceea ce se petrece inclusiv în domeniul științei. Nu întâmplător, în anul 2017, noi cu mare atenție am urmărit așa numita reformă care a fost elaborată și apoi implementată în domeniul științei. Cu părere de rău, după această reformă, statutul Academiei s-a diminuat semnificativ. Cred că, odată cu schimbările care se vor produce în societatea moldovenească după alegerile parlamentare, noi vom reveni asupra subiectului ce ține de Academia de Știință și vom readuce la normalitate situația", a subliniat Popovici.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0