Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vremea se modifică dramatic: Meteorologii prognozează dezastre și fenomene extreme

© AP Photo / NOAAНа этом изображении, снятом со спутника Geocolor GOES-16 10 сентября, видно как ураган "Ирма" идет вдоль побережья Флориды. Скорость ветра достигала 210 километров в час
На этом изображении, снятом со спутника Geocolor GOES-16 10 сентября, видно как ураган Ирма идет вдоль побережья Флориды. Скорость ветра достигала 210 километров в час - Sputnik Moldova
Abonare
Deși suntem abia în miez de iarnă, meteorologii și specialiștii în climatologie trag de pe acum un semnal de alarmă – perioada de vară se va extinde tot mai mult iar fenomenele meteo extreme vor fi tot mai frecvente.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Cercetătorii Universității din Tel Aviv au prognozat producerea unor schimbări climatice majore, care ar putea influența esențial durata perioadei de vară. În opinia acestora, dacă oamenii vor influența în același ritm clima prin activitatea lor, către mijlocul acestui secol durata perioadei de vară va crește cu un sfert, iar către sfârșitul veacului – chiar cu 50 la sută.

Potrivit savanților, perioada excesiv de caldă și secetoasă în țări ca Israelul, Egiptul, Libanul și Turcia se vor extinde chiar până la o jumătate de an, iar perioada ploioasă se va reduce până la cel mult două luni.

Deszăpezirea și circulația transportului - Sputnik Moldova
Condiții meteo complicate în următoarea perioadă: Vremea în ianuarie și februarie

Solicitată de Sputnik Moldova, șefa Direcției meteorologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Lidia Treşcilo, a declarat că estimările cercetătorilor israelieni ar putea fi aplicate și în privința Moldovei, ea admițând că verile ar putea deveni mult mai lungi. Totodată, ea consideră discutabil faptul că vor fi doar două anotimpuri – cel de vară și iarnă. Pe parcursul ultimilor ani, în unele ierni temperaturile au fost atât de ridicate încât își justifică cu greu denumirea.

”Eu nu aș zice că vor rămâne dor sezonul de iarnă și cel de vară. Noi vedem deja că, dimpotrivă, se scurtează sezonul de iarnă. Perioada de iarnă este considerată atunci când temperatura medie a aerului coboară sub zero grade. Iar noi avem unele sezoane când acest lucru nu se întâmplă. De exemplu, dacă ne amintim de sezonul de 2006-2007, iarnă ca atare nici nu a fost atunci”, a explicat specialistul.

Astfel, expertul consideră că în Moldova perioada de iarnă se va diminua, iar cea de vară va crește. Schimbările climatice mai au însă și o altă trăsătură distinctivă – în țară se vor produce tot mai multe dezastre naturale care vor influența esențial economia națională.

”Într-adevăr, durata perioadelor secetoase crește, ceea ce influențează economia, mai ales sectorul agrar. Vedem că în ultimii ani se întețesc fenomenele extreme – sau avem precipitații abundente, sau vânturi puternice, sau lovește grindina, sau ne confruntăm cu lipsă de precipitații. Evident, asta are influență asupra economiei și cred că acest lucru se va întâmpla și în continuare.

Meteorologii și-au exprimat și anterior îngrijorarea în legătură cu intensificarea fenomenelor extreme, în contextul schimbărilor climatice care se produc în ultima perioadă.

Planeta Pământ, văzută din cosmos - Sputnik Moldova
Lumea nu va mai fi la fel. Ce se va întâmpla cu omenirea până în 2050

În opinia specialiștilor, în anii următori vom avea parte de o vreme caracterizată prin temperaturi cu fluctuații tot mai mari și tot mai multe fenomene extreme, iar omenirea va trebui să se obișnuiască cu aceste modificări bruște ale vremii.

Totodată, climatologul român Roxana Bojariu sublinia cu ceva timp în urmă că trebuie luate măsuri pentru a tempera schimbarea climei.

Aceasta a tras un semnal de alarmă cu privire la evoluția fenomenelor meteorologice și a apreciat ca fiind îngrijorător ceea ce petrece. Schimbarea poate fi ținută însă sub control, aceasta însemnând nu o anulare a sa, ci, mai degrabă, o amânare.

Climatologul a vorbit, în acest context, și despre importanța vitală a Acordului de la Paris, prin care mai multe state și-au luat angajamentul să-și reducă emisiile de carbon. Este vorba despre reducerea emisiilor de carbon la nivel global.

Bojariu a subliniat că, în ultimii ani, există o tendință ca anotimpul cald să se extindă până la jumătatea lunii septembrie așa cum primăvara, în aprilie, pot apărea fie temperaturi și vreme de vară, fie viscol și ninsori.

Fluxul de știri
0