Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Uimitor: Cântând la nai, s-a vindecat de bronșită

© Sputnik / OsmatescoAurel Clăciun
Aurel Clăciun - Sputnik Moldova
Abonare
Invitat în studioul Radio Sputnik Moldova, tânărul naist Aurel Clăciun a vorbit despre pasiunea copilăriei sale pe care a transformat-o în profesie, dar și cu ce vise și năzuințe trăiește un naist în Republica Moldova.
Uimitor: Cântând la nai, s-a vindecat de bronșită

Aurel Clăciun a luat naiul în mână dintr-o necesitate vitală. El a început să cânte la nai pentru că avea probleme de sănătate, dar, după câțiva ani, datorită acestui instrument, s-a recuperat definitiv. Între timp naiul i-a devenit cel mai bun și apropiat prieten.

"Când eram mic aveam o formă severă de bronșită și, consultând medicul, acesta mi-a spus să trebuie să suflu foarte mult pentru a-mi curăța plămânii. Atunci m-am gândit să merg la școala de muzică și să învăț la un instrument muzical de suflat. Inițial profesorul mi-a recomandat la început să studiez fluierul, pentru că nu aveam la început puterea să suflu într-un instrument precum naiul sau trompeta. Peste doi ani dumnealui mi-a spus că trebuie să-mi procur un nai. Eu nu m-am gândit niciodată că voi studia acest instrument", a relatat tânărul.

Aurel Clăciun a absolvit Școala de Arte "Ciprian Porumbescu" din Bălți, după care a studiat Dirijat Coral la Colegiu de muzică "Ștefan Neaga". În prezent, tânărul cântă la diverse evenimente din țară și participă la concursuri și festivaluri renumite de talie internațională. De 16 ani naiul trăiește în mâinile sale și niciodată nu s-ar fi gândit să-l schimbe pe un alt instrument de suflat.

"Cu toate că mulți dintre colegii mei mă întreabă de ce n-am studiat un alt instrument, precum saxofonul sau acordeonul, care în prezent sunt mai căutate la anumite evenimente, eu le răspund că naiul este un instrument deosebit pentru mine, a cărui sunet reprezintă într-un fel și țara noastră. Am îndrăgit acest instrument, care m-a vindecat de fapt, pentru că datorită lui eu am scăpat de boala pe care am avut-o în copilărie", a punctat el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0