Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova a apărut un site despre Holocaust

© Sputnik / Miroslav RotariDeschiderea la Chișinău a centrului-muzeu al comemorării victimelor Holocaustului
Deschiderea la Chișinău a centrului-muzeu al comemorării victimelor Holocaustului - Sputnik Moldova
Abonare
Astfel informația despre evreii din Moldova și despre Holocaust va fi accesibilă pe același site.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În Moldova a fost lansat un site nou despre Holocaustul de pe teritoriul țării, în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Holocaust - Sputnik Moldova
Societate
Victimele Holocaustului vor fi comemorate în Moldova - Detalii

Această pagină a fost creată în legătură cu Ziua internațională a comemorării victimelor Holocaustului, care este marcată pe 27 ianuarie, dată care a fost aprobată de către Adunarea Generală a ONU pe 1 noiembrie 2005.

Site-ul „Holocaustul în Moldova” a fost creat de către Institutul de Iudaistică, în cadrul proiectului „Despre Holocaust pentru tinerii neevrei din Moldova”.

Autorii paginii consideră că toți cetățenii țării trebuie să cunoască istoria evreilor din țară, inclusiv acea pagină a istoriei care este Holocaustul.

Numărul victimelor din rândul evreilor basarabeni care locuiau pe atunci pe teritoriul Moldovei actuale a fost evaluat de către diferiți savanți și cercetători în mod diferit: de la 87 de mii (Hathan Ak) până la 250 – 300 de mii (Rab. Moses Rosen).

Ministrul Tudor Ulianovschi i-a primit pe reprezentanţii Congresului Mondial Evreiesc - Sputnik Moldova
Societate
Moldova își consolidează relațiile cu Congresul Mondial Evreiesc

Până pe 1 decembrie 1941, majoritatea absolută a evreilor din Basarabia a fost nimicită sau exilată în Transnistria. Basarabia, ca și alte țări, a fost declarată teritoriu „curățat” de evrei.

Anterior Guvernul Republicii Moldova a condamnat antisemitismul la nivel legislativ și a aderat la documentele internaționale care definesc această noțiune.

Combaterea antisemitismului: Mesajul autorităților din Moldova către partenerii externi>>>

Astfel, Moldova se află printre cele opt țări care au acceptat această noțiune la nivel național. Este vorba de Marea Britanie, Israel, Austria, România, Germania, Bulgaria, Lituania, Macedonia.

Fluxul de știri
0