Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: UE are nevoie de o autonomie strategică față de SUA

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaSteagurile UE și SUA
Steagurile UE și SUA - Sputnik Moldova
Abonare
Uniunea Europeană are nevoie de o autonomie strategică față de SUA, în cazul în care dorește să joace un rol important în politica internațională, consideră expertul Pierre Defraigne.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Europa are nevoie de o autonomie strategică față de SUA în politica globală, consideră directorul executiv al Fundației Colegiului Europei ”Madariaga”, Pierre Defraigne.

Este nevoie de o anumită autonomie strategică în raport cu SUA. Dacă nu o vom avea, atunci partenerii noștri se vor adresa direct SUA, subminând autoritatea Europei. Dacă Europa vrea să fie ascultată și să aibă o greutate în negocieri, aceasta trebuie să fie autonomă din punct de vedere strategic, a declarat expertul fiind solicitat de agenția RIA Novosti.

Fiind întrebat ce are nevoie Uniunea Europeană pentru a devenit o putere mondială, acesta a răspuns că o cheie este sistemul comun de apărare.

”Europa dispune de un potențial economic, comercial și chiar tehnologic, însă nu este o putere strategică. O cheie pentru acest deziderat ar fi sistemul comun de apărare în cadrul NATO, însă sub control european”, consideră Defraigne.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus anterior ideea înființării unei „armate comune europene”, independente de SUA, inclusiv pentru asigurarea securității cibernetice. Ideea a fost susținută și de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, pe de altă parte, a declarat că UE nu se ocupă de construcția unei “armate europene” și nu intenționează să concureze cu NATO.

În cadrul summitului din luna decembrie, liderii statelor UE au convenit asupra faptului că inițiativele UE în sfera apărării vor consolida autonomia strategică a comunității, însă în completare la activitatea NATO.

Fluxul de știri
0