Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum oprim declinul universităților. Iată ce propun specialiștii

© Sputnik / OsmatescoVeaceslav Ioniță și Viorel Bostan
Veaceslav Ioniță și Viorel Bostan - Sputnik Moldova
Abonare
Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova și Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre cauzele diminuării numărului de studenți în universități.

Încă zece ani în urmă, pentru mulți adolescenți era o onoare să fie admiși în universități și să obțină o diplomă de studii superioare. Erau siguri, acest document îi va ajuta să-și realizeze visele – să aibă succes și bani! Între timp, tinerii și-au schimbat atitudinea față de viață, iar studiile superioare nu mai reprezintă o prioritate. Ei sunt în căutarea altor posibilități, care să le asigure, într-o perioadă scurtă, confort material. Despre viitorul universităților și prioritățile tinerilor din țara noastră au vorbit, la ”ATITUDINI”, Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova și Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul.

Scăderea ratei natalității în Republica Moldova și organizarea mai eficientă a Bacalaureatului au contribuit la diminuarea numărului de studenți în universități. Aceste două fenomene revendică din partea instituțiiilor de învățământ superior să-și modifice oferta educațională, în funcție de necesitățile pieții.

”Nu este vorba de o criză, dar de o provocare. Numărul studenților va scădea în continuare. Trebuie să revedem programele, să eficientizăm cheltuielile pe intern. Este una când patru profesori predau la câte 30 de oameni, și alta când un profesor predă la 150 de oameni. Trebuie de modificat planul de studii, să vedem cum satisfacem cererea  de specialiști în economia națională”, a explicat Viorel Bostan.

În opinia invitaților emisiunii ”ATITIDINI”, universitățile trebuie trasformate în centre de cercetare. În acest mod, vor reuși să se dezvolte și să ofere soluții pentru problemele economiei naționale.

”Am transformat universitățile în fabrici de făcut studenți, iar cercetarea am dat-o Academiei. Toți banii alocati de stat pentru cercetare merg la o singură instituție. În același timp, cercetătorii din universități fac același volum de muncă, dar nu primesc pentru asta bani. Universitățile pot avea instituții de cercetare, să implice studenții în cercetare, dacă ar primi finanțare de la Guvern. În acest caz, universitățile ar putea presta servicii sectorului privat”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Pe vremuri, o diplomă de studii superioare oferea posibilitatea tinerilor să aibă un statut social mai înalt și o viață mai bună. Trecerea la o economie planificată la una de piață a creat însă alte realități. Tinerii au înțeles că nu sunt necesare studiile superioare pentru a avea un nivel bun de trai și au început să evite universitățile.

”Orice economie sănătoasă are nevoie te tehnicieni, muncitori calificați. De aceea, universitățile trebuie să ofere cursuri de scurtă durată, cursuri de formare continuă, să ofere posibilitatea și persoanelor în vârstă să facă studii superioare”, a precizat Viorel Bostan.

Mai multe despre acest subiect aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0