Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Frica de şcoală – o boală ignorată: Profesorii dau vina pe sistemul de învăţământ

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Accesați arhiva multimediaExamen
Examen - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiştii bat alarma: atunci când unui elev îi este teamă în permanenţă de şcoală, acesta dezvoltă o fobie şi are nevoie de tratament.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Fiecare dintre noi s-a confruntat, la un moment dat, cu emoţii atunci când vine vorba de şcoală. Fie că aveam de dat o lucrare de control, nu eram suficient de pregătiţi şi simţeam că vom fi scoşi la lecţie sau, pur şi simplu, nu ne-am făcut tema, am avut o teamă de şcoală.

Când această teamă devine permanentă, iar elevului îi este pur şi simplu frică de şcoală, situaţia este cu adevărat gravă, atrag atenţia specialiştii, mai ales atunci când frica se transformă într-o suferinţă fizică, scrie ro.sputnik.md

Fobia şcolară nu e ceva nou

Psihologul Ramona Pencea spune că fobia şcolară este un diagnostic vechi şi care face parte, de fapt, din anxietatea de performanţă prezentă la copii şi adolescenţi.

„Se recomandă, în primul rând, psihoterapie validată ştiinţific, pentru ca minorul să înveţe să gestioneze acele situaţii activatoare”, a explicat specialistul, potrivit digi24.ro

Consilierul educaţional arădean Dan Pârva spune că în statisticile pe care le are sunt doi copii diagnosticaţi cu fobie şcolară, dar nu exclude posibilitatea ca numărul lor să fie mai mare, iar minorii să nu fi fost diagnosticaţi. Acesta spune că teama faţă de responsabilitatea pe care o implică şcoala cunoaşte nivele diferite de la un elev la altul.

Sistemul de educaţie, vinovat

Profesorii sunt de părere că de vină pentru această situaţie este sistemul românesc de învăţământ, fiindcă îi împovărează peste măsură pe copii.

"În prezent, copiii au cu totul şi cu totul alte aşteptări faţă de şcoală, de cum aveam noi acum 20-30 de ani, lucrurile evoluează foarte repede, şi școala ar trebui să se adapteze la modul în care învaţă copiii în ziua de astăzi", a declarat Sorin Haiduc, directorul Colegiului Naţional „Dimitrie Ţichindeal” din Arad.

Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Corneliu Popovici, despre prioritățile anului 2019 în sistemul educațional

În România, rata abandonului şcolar este de aproape 19 procente, însă nu există o statistică în ceea ce priveşte numărul elevilor care renunţă la cursuri din pricina stresului pe care îl provoacă şcoala.

Specialiştii trag un mare semnal de alarmă şi le spun părinţilor să ia în serios situaţiile în care micuţii se plâng, spre exemplu, că se sufocă sau tremură numai la gândul că mâine începe o nouă zi de curs. Acestea sunt semnele clare ale unei posibile fobii.

Fluxul de știri
0