Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce Procuratura Generală nu-și va prezenta raportul în Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariIon Guzun
Ion Guzun - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice Ion Guzun, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre apelul organizațiilor societății civile, unde acestea își exprimă îngrijorarea privind modificările legislative, prin care a fost exclusă obligativitatea audierii raportului anual al Procuraturii în Parlament.
De ce Procuratura Generală nu-și va prezenta raportul în Parlament

Ion Guzun a  spus că în ultimul timp mai multe instituții desfășoară o activitate închisă prin lipsa de cooperare cu societatea civilă. În acest caz, spune expertul, am putea vorbi despre lipsa de maturitate instituțională.

’’ În apelul lansat opiniei publice am ținut să evidențiem că un deputat a introdus un amendament care nu a fost supus unor dezbateri atât în comisia de profil, cât și în Parlament legat de faptul că raportul privind activitatea anuală a Procuraturii Generale, pe care Procurorul General este obligat să-l prezinte Parlamentului până la 31 martie, nu va mai fi audiat de Legislativ. Ne-am întrebat de ce deputații au considerat că Procuratura nu trebuie să prezinte acest raport în fața Parlamentului pentru că legea îl obligă pe Procurorul General să prezinte Legislativului acest raport pentru a fi citit în spațiul public,’’ a mai spus Ion Guzun.

Expertul  a punctat faptul că declarația soceității civile este îndreptată nu atât Procuraturii, cât Parlamentului.

În data de 4 ianuarie au intrat în vigoare modificări la Legea cu privire la procuratură, potrivit cărora a fost exclusă prevederea care stabilea că raportul anual al Procuraturii este făcut public și se plasează pe pagina web oficială a instituției, dar și cea care prevedea că raportul conţine şi date privind impactul activității Procuraturii din anul precedent asupra drepturilor persoanelor.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0