Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Boboteaza la moldoveni – de ce nu se spală rufe și nu se dă bani cu împrumut

© Photo : Mitropolia Chișinăului și a întregii MoldoveAjunul Bobotezei la Catedrala Mitropolitană. ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir a oficiat slujba Aghesmei celei Mari
Ajunul Bobotezei la Catedrala Mitropolitană. ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir a oficiat slujba Aghesmei celei Mari - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi, 19 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc pe vechi Boboteaza. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Astăzi, 19 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc pe vechi Boboteaza. Sărbătoarea Botezului Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

Ziua de 19 ianuarie este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.

Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine tot anul

Se spune că Iisus nu a fost botezat pentru iertarea păcatelor lui, fiindcă El era fără de păcat, ci pentru sfinţirea creaţiei. Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă.

Sărbătorirea Botezului Domnului în Moldova - Sputnik Moldova
Sărbătoarea Botezul Domnului la Chișinău

Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica. În acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat.

În ziua de Bobotează are loc sfinţirea apei

Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg – unde să fie cel puţin o fântână, în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apă, care se punea în vase mari de lemn şi, tot acum, se taie, la rău, o cruce mare de gheaţă.

În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participă toată suflarea comunităţii. După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean îşi ia apă sfinţită. Pe drumul de întoarcere ei strigă „Chiraleisa” - pentru belşugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului şi toarnă câte puţină agheasmă în toate fântânile întâlnite în cale.

Sărbătorirea Bobotezei la Mănăstirea Iverski din Valdai - Sputnik Moldova
Cum este sărbătorit Botezul Domnului în Rusia

Odată ajunşi acasă, oamenii sfinţesc cu agheasmă grajdul, animalele, pomii din livada şi interiorul casei.

Tradiții de Bobotează

Preotul sfinţeşte apa unui râu, aruncând în ea o cruce, care trebuie adusă înapoi. Bărbatul care reuşeşte să scoată crucea din apă va avea noroc tot anul.

Există şi credinţa că în noaptea de Bobotează fetele îşi pot vedea ursitul. Se spune că dacă îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi îşi pun sub pernă o crenguţă de busuioc, îşi vor visa alesul. Se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului. Se pare că este valabil şi pentru băieţi.

În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut. Se spune că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele.

Agheasma mare se ia dimineaţa, pe stomacul gol.

Fluxul de știri
0