Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Greșeală fatală a Bruxelles-ului care ar putea duce la prăbușirea UE

© REUTERS / Vincent KesslerJean-Claude Juncker, presidente de la Comisión Europea
Jean-Claude Juncker, presidente de la Comisión Europea - Sputnik Moldova
Abonare
România ar putea fi o țintă sigură a noilor măsuri și sancțiuni europene, iar Polonia ar putea ieși din UE, în contextul atacurilor care vin chiar de la proprii europarlamentari.

BUCUREȘTI, 18 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Veste șoc de la Bruxelles – propunerea privind conexarea finanțărilor de controversata problemă a statului de drept a primit ieri votul Parlamentului European.

Mai precis, Parlamentul European a votat cu 397 ”pentru” și 158 ”împotrivă” raportul la proiectul de regulament privind protecția bugetului UE, prin care se limitează sau se îngheață finanțarea statelor membre care prezintă ”deficiențe generalizate la statul de drept”.

Mai multe state, în primul rând Polonia, vizate direct de aceste măsuri au protestat vehement. Polonia a amenințat chiar cu ieșirea din UE, fapt care ar atrage și o accelerare fenomenului ”Exit”, ceea ce ar putea duce la căderea UE.

Proiectul de regulament va merge la Consiliul European, pentru a fi aprobat. În Consiliu, România va fi reprezentată de președintele Iohannis, a cărui poziție europeană în această privință a fost ambiguă – deși, în ultima vreme, a respins ideea că în România nu ar funcționa statul de drept.

Proiectul nu are nicio legătură cu obiectivitatea, nici cu Tratatul Uniunii Europene, nici cu regulamentul de funcționare al UE, a subliniat europarlamentarul PSD Dan Nica.

”Definiția statului de drept este ambiguă”, explică Norica Nicolai, unul dintre cei mai valoroși europarlamentari juriști.

Desigur, în contextul atacurilor care vin chiar de la proprii europarlamentari, România poate fi o țintă sigură a acestor sancțiuni.

Recent, Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului aflat la guvernare în Polonia a avut o întâlnire  cu Matteo Salvini, vice prim-ministrul Italiei, campionul opoziției contra măsurilor Bruxelles-ului, discuția fiind axată pe statutul Poloniei în UE și în Parlamentul European.

Fluxul de știri
0