Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Date alarmante: Neglijarea – cea mai frecventă formă de violență la adresa copilului

© Sputnik / Miroslav RotariSilvia Lașcu și Lucia Caciuc Roșioru
Silvia Lașcu și Lucia Caciuc Roșioru - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova trece printr-o perioadă de tranziție care aduce schimbări ce au un impact profund asupra copiilor și a familiilor lor, cauzând deseori probleme în domeniul protecției copilului și a familiei. Sărăcia și migrația contribuie la destrămarea familiilor și la creșterea numărului copiilor lipsiți de îngrijire părintească.
Date alarmante: Neglijarea – cea mai frecventă formă de violență la adresa copilului

Copiii au fost întotdeauna cei mai afectați de fenomenele și crizele prin care trece societatea. Din acest motiv, Primăria municipiului Chișinău și Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului au lansat o campanie de informare și sensibilizare în scopul prevenirii și combaterii neglijării copiilor "Sunt important, nu mă ignora!".

Scopul campaniei de informare este sensibilizarea reprezentanților legali și actorilor sociali implicați în oferirea asistenței, grijii și afecțiunii pentru excluderea neglijării copiilor.

"Neglijența este o formă non-fizică cu un impact poate mai de durată decât cel al violenței fizice și pe care, de multe ori, nu o putem depista. Această neglijență s-ar putea înrădăcina în familie și deveni o normalitate. În cadrul acestei campanii vrem să sensibilizăm opinia publică, să facem ca fiecare dintre noi, adulții, dar și copiii să se gândească la acest fenomen și fiecare prin ceea ce poate să contribuie pentru a diminua impactul", a declarat Lucia Caciuc Roșioru, șefa Direcției municipale pentru protecția drepturilor copiilor.

De asemenea, în cadrul Campaniei a fost elaborat un plan de acțiuni, care urmează a fi implementat pe parcursul lunii ianuarie, precum: mesaje de promovare online a campaniei cu sloganul: "Sunt important, nu mă ignora!", broșuri informative adresate copiilor și adulților și postere desenate manual de copiii care frecventează Centrele comunitare pentru copii și tineri. 

Un alt instrument al campaniei reprezintă organizarea unui flash-mob pentru a trezi sentimente de interes, senzații pentru cei prezenți și desfășurarea seminarelor cu copiii din centrele comunitare și centrele de plasament. În cadrul seminarelor copiii vor fi informați despre fenomenul neglijării, efectele neglijării asupra dezvoltării fizice și psihice a copilului. Totodată, în cadrul campaniei vor participa și reprezentanții instituțiilor de învățământ.

Conform raportului privind asistența și monitorizarea copiilor victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării, traficului, în anul 2017, Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului a înregistrat și evaluat 594 sesizări privind cazuri suspecte de violență față de copii. Dintre acestea, s-au confirmat 332 cazuri de abuz asupra copiilor. Cele mai multe cazuri înregistrate sunt de neglijarea (45%), urmate de abuzul fizic (33%) și cel psihologic (21%).

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0