Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mitropolitul Vladimir a oficiat slujba Aghesmei Mari

© Photo : Mitropolia Chișinăului și a întregii MoldoveAjunul Bobotezei la Catedrala Mitropolitană. ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir a oficiat slujba Aghesmei celei Mari
Ajunul Bobotezei la Catedrala Mitropolitană. ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir a oficiat slujba Aghesmei celei Mari - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ajunul Bobotezei la Catedrala Mitropolitană. ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir a oficiat slujba Aghesmei celei Mari.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. În ajunul sărbătorii Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a oficiat slujba Utreniei şi Ceasurile Împărăteşti şi apoi slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din Capitală.

Botezul Domnului 2017 - Sputnik Moldova
Despre Agheasma Mare și apa sfințită. Cum să le folosim corect

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul arhieresc mixt al Catedralei Mitropolitane condus de dirijorul Angela Angheni.

Enoriașii s-au rugat împreună cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova ca Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i învrednicească să se bucure deplin de această zi importantă, premergătoare unui eveniment ales pentru creștinătate – Botezul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

După Liturghie, în scuarul Catedralei, Mitropolitul a sfințit Agheasma Mare. La eveniment au participat numeroși creștini care au luat apă sfințită ce este folosită pe parcursul întregului an pentru diferite trebuințe.

Agheasma Mare se păstrează la loc de cinste

Pentru a fi întâmpinat așa cum se cuvinte praznicul Botezului Domnului, ziua de 18 ianuarie, cunoscută şi ca Ajunul Bobotezei, este rânduită ca zi de post aspru sau chiar post negru pentru cei care doresc şi nu au slăbiciuni trupeşti.

Această tradiţie este păstrată din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul în seara acestei zile. După ce erau botezaţi, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească.

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălţarea Sfintei Cruci şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Slujba Aghesmei Mari se săvârşeşte atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvântează apoi casele credincioşilor, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte Agheasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

Agheasma Mare se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc. Agheasma se consumă timp de opt zile la rând, mai ales de la ajunul Bobotezei până la Odovania praznicului.

Fluxul de știri
0