Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vom putea vota cu acte expirate? - Va decide Curtea Constituțională

© Sputnik / OsmatescoPavel Postică
Pavel Postică - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Promo-LEX Pavel Postică a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre o sesizare a avocatului poporului depusă recent la Curtea Constituțională prin care se solicită autorităților să permită cetăţenilor din străinătate să voteze şi în baza buletinelor de identitate, nu doar a paşapoartelor.
Vom putea vota cu acte expirate? Ce va decide Curtea Constituțională

Pavel Postică a declarat că problema documentelor în baza cărora votează cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare reapare de fiecare data la scrutinele prezidențiale sau parlamentare. Expertul consideră discriminatorie decizia de a permite celor din diasporă să participe la vot doar în baza pașapoartelor valabile.

Printr-o sesizare depusă la Curtea Constituţională, avocatul poporului doreşte să obţină pentru cetăţenii din străinătate permisiunea ca să voteze nu doar cu paşaportul, dar şi cu buletinul de identitate, inclusiv cu un paşaport expirat. Expertul Pavel Postică a mai spus că unul din argumentele avocatului poporului este că posesia cetăţeniei moldovenești ar trebui să primeze în admiterea la vot, iar această cetăţenie se probează, în primul rând, prin buletinul de identitate şi  apoi prin paşaport, posesia căruia este una facultativă.

"Cred că magistrații Curții Constituţionale vor arăta o deschidere față de această sesizare și o vor examina până la alegerile parlamentare, așa încât să eliminăm aceste restricții din legislația electorală a Republicii Moldova", a declarat Pavel Postică.

Potrivit informațiilor rezultate de la Agenția Servicii Publice, în prezent, circa 58 de mii de cetățeni moldoveni au pașapoarte expirate.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0