Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Transnistria va solicita suportul Rusiei

© Sputnik / Ирина ЛяховаConstruirea blocului chimioterapie, Tiraspol, realizată de Organizația Necomercială Autonomă „Integrarea Eurasiatică”
Construirea blocului chimioterapie, Tiraspol, realizată de Organizația Necomercială Autonomă „Integrarea Eurasiatică” - Sputnik Moldova
Abonare
Este vorba de suport financiar pentru finalizarea construcției obiectivelor pornită de organizația „Integrarea Eurasiatică” în cadrul programului de ajutor socioumanitar acordat Transnistriei de către Rusia.

TIRASPOL, 16 ian – Sputnik, Irina Leahova. Transnistria poartă negocieri cu Rusia privind posibilitatea finanțării construcției obiectivelor de importanță socială pe care nu a reușit să le finalizeze Organizația Necomercială Autonomă (ONA) „Integrarea Eurasiatică”. Această temă a fost discutată la întrevederea liderului transnistrean Vadim Krasnoselski cu viceministrul dezvoltării economice Ivan Untu, a comunicat serviciul de presă al liderului de la Tiraspol. Au mai rămas patru obiective

Din cele 14 obiective incluse în proiectul rusesc au fost date în folosință 10. În cazul unui obiectiv construcția s-a stopat în stadiul inițial și nu mai are rost să fie reluată. Celelalte trei sunt în proces de construcție la un nivel de 55 – 75%. Este vorba de spitalul pediatric din Tiraspol, dispensarul TBC din Bender și școala nr. 6 din Râbnița.

„Pentru finalizarea lucrărilor la aceste trei obiective este necesară o sumă de 203 milioane de ruble rusești (49 milioane de ruble transnistrene). Această sumă este de două ori mai mică decât cea prevăzută de organizația din Rusia pentru volumul respectiv de lucrări”, a spus Untu.

Cu suportul financiar al Rusiei

Vadim  Krasnoselski a menționat importanța socială a fiecărui obiectiv și a amintit că au fost examinate diferite variante pentru finalizarea construcției începută de organizația „Integrarea Eurasiatică”.

„Varianta optimă este de a da în folosință aceste obiective cu eforturi proprii utilizând mijloacele Rusiei (reieșind din costurile stabilite de specialiștii transnistreni). Deja au început negocierile cu partea rusă pe acest subiect. Ele vor continua pe parcursul vizitei mele la Moscova”, a subliniat Krasnoselski.

Ce a reușit să facă organizația „Integrarea Eurasiatică”

Organizația Necomercială Autonomă „Integrarea Eurasiatică” a fost fondată în noiembrie 2012 în scopul elaborării și realizării, cu concursul Rusiei, a programului de acordare a ajutorului material pentru Transnistria.

Actualmente, organizația nu mai funcționează în regiune.

Federația Rusă a oferit gratuit peste 4,5 miliarde de ruble rusești pentru construirea în regiune a 14 obiective cu destinație socială: școli, grădinițe, instituții de învățământ superior, centre medicale. Zece obiective din cele planificate au fost date în folosință, toate fiind pornite de la „zero”.

În afară de aceasta, Transnistria a primit în dar opt ambulanțe și patru troleibuze. În Tiraspol a fost construită o uzină de producere a betonului, au fost reparate și echipate cu tehnică computerizată și de birou 20 de centre de resurse ale Universității de Stat din Transnistria.

Fluxul de știri
0