Maxim Lebedinschi consideră că secțiile de votare peste hotare ar trebui să fie deschise proporțional cu numărul de cetățeni din străinătate pentru fiecare circumscripție. Consilierul prezidențial a mai spus că ar trebui să avem un sistem echitabil pentru cele 3 circumscripții de peste hotare.
"Potrivit datelor oficiale, pe teritoriul Federației Ruse sunt în jur de 400 de mii de moldoveni. Respectiv, ar trebui să avem un număr de aproximativ 80 de secții de votare. În Canada sau SUA avem în jur de 100 de mii de cetățeni moldoveni. Este firesc că nu le poți deschide 4 sau 5 secții de vot. Prin urmare solicităm ca secțiile să fie amplasate proporțional cu numărul de cetățeni din Republica Moldova aflați pe teritoriul acestor state", a mai spus Lebedinschi.
Funcționarul a vorbit și despre gradul de reprezentativitate disproporționat a unui deputat ales în baza a 3 sau 4 secții de vot dintr-un stat și a unui legiuitor ales în baza a 80 sau 90 de secții de vot din alt stat. Maxim Lebedinschi a anunțat că săptămâna aceasta Guvernul va lua o decizie cu privire la formarea secțiilor de votare în străinătate și o va prezenta Comisiei Electorale.
"Vrem să vedem care va fi propunerea Guvernului. Dacă ea va fi una disproporționată, atunci ne rezervăm dreptul să ne adresăm în instanța de judecată inclusiv la Curtea Constituțională în materie ce vizează hotărârile de Guvern", a declarat Maxim Lebedinschi.
La ultimul scrutin prezidențial din 2016 peste hotarele Republicii Moldova au fost deschise 100 de secţii de votare. Pentru alegerile parlamentare din februarie 2019 Guvernul deja a bugetat 150 de secţii. Ședința Guvernului se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni.
Autor: Eduard Maciac