Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, între declarații și realități

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка месторождения природного газа.
Компрессорная установка месторождения природного газа. - Sputnik Moldova
Abonare
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău trebuia să fie dată în exploatare în trimestrul patru al anului 2017. Ulterior, termenul a fost extins până în 2018, iar la sfârșitul anului trecut autoritățile anunțau deja despre finalizarea construcției acestei conducte până la Chișinău, la sfârșitul anului 2019.

CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Subsidiara companiei românești ”Transgaz” din Republica Moldova – ”Vestmoldtransgaz” – a semnat contractul de achiziție lucrări aferente construcției Complexului administrativ Ghidighici. Documentul a fost semnat în prezența directorului general ”Transgaz”, Ion Sterian, a administratorilor societății ”Eurotransgaz” din Republica Moldova și cel al ”Vestmoldtransgaz”, Tudor Duțu.

Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova
De ce Moldova nu va primi gaz din România

Contractul de achiziție de lucrări a fost semnat cu ofertantul declarat câștigător, Asocierea formată din Societatea ACI Cluj SA (România), Societatea IMSAT Service SA (România) și Societatea Abcony Serv SRL (România). Obiectul contractului constă în construirea Complexului administrativ Ghidighici, format din șase corpuri de clădire: Clădirea Principală de birouri, Hala Industrială cu Atelier Mecanic și Depozit, Clădire Poartă, Clădire Laborator, Clădire Pompe.

”Evenimentul marchează etapa de începere a lucrărilor ce fac parte din obiectivul de investiție privind construcția conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași–Ungheni–Chișinău”, a declarat directorul ”Transgaz”.

Potrivit lui Sterian, realizarea acestui obiectiv va contribui la dezvoltarea durabilă a economiei Republicii Moldova, eficientizarea sectorului energetic şi crearea unei pieţe de energie transparentă şi competitivă, care va asigura, totodată și securitatea energetică regională.

Agentul economic care să execute gazoductul Ungheni-Chișinău nu a fost identificat

Societatea ”Vestmoldtransgaz” este operator tehnic al sistemului național de transport gaze naturale din Republica Moldova și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.

Zăcământ de gaze - Sputnik Moldova
România își face mea culpa în fața Republicii Moldova

Pentru loturile la care nu au fost depuse oferte conforme cu prevederile documentației de atribuire, Vestmoldtransgaz a reluat procesul de achiziție și a inițiat recent 5 proceduri de licitație deschisă, la care se așteaptă să primească oferte până la data de 21 ianuarie 2019.

La sfârșitul anului trecut a fost anulată licitația privind achiziția lucrărilor privind execuția conductei de interconectare a sistemului de transport gaze naturale din România cu sistemul de transport gaze naturale din Republica Moldova – Faza II – direcția Iași-Ungheni-Chișinău din cauză că nu a fost depusă nicio ofertă care să corespundă cerințelor.

”Comisia de Achiziții a decis anularea procedurii de achiziții, deoarece nu a fost depusă nicio candidatură admisibilă, ca răspuns la o procedură deschisă tuturor operatorilor economici interesați, în conformitate cu prevederile hotărârii ANRE cu privire la aprobarea Regulamentului privind procedurile de achiziție a bunurilor, lucrărilor și serviciilor utilizate în activitatea titularilor de licență din sectoarele electroenergetic, termoenergetic, gazelor naturale și a operatorilor care furnizează serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare”, potrivit unei note informative semnată de președintele Comisiei de Achiziții Luca Bogdan-Avram.

În același timp, Ministerul Economiei și Infrastructurii de la Chișinău anunță că „Transgaz” a început lucrările de construcție a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău.

”Mă bucur că au început lucrările acestui obiectiv de interes național pentru Republica Moldova. Construcția conductei va duce la dezvoltarea durabilă a economiei naționale. Datorită acestui proiect avem o nouă alternativă de gaz, care va consolida securitatea energetică. De asemenea, acest proiect înseamnă și prețuri mai mici la gaz pentru cetățenii noștri”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău trebuia să fie dată în exploatare în trimestrul patru al anului 2017. Ulterior, termenul a fost extins până în 2018, iar la sfârșitul anului trecut autoritățile anunțau deja despre finalizarea construcției acestei conducte până la Chișinău, la sfârșitul anului 2019.

Conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova.

Fluxul de știri
0