Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum l-a inspirat creația lui Eminescu pe compozitorul Gheorghe Mustea?

© Photo : Zilesinopti.roGheorghe Mustea
Gheorghe Mustea - Sputnik Moldova
Abonare
Trăim o aniversare specială astăzi – 169 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. Cu acest prilej, compozitorul Gheorghe Mustea a relatat despre versurile eminesciene care l-au inspirat să compună muzică.
Cum l-a inspirat creația lui Eminescu pe compozitorul Gheorghe Mustea?

Compozitorul și dirijorul Orchestrei Naționale Simfonice a Companiei "Teleradio-Moldova", Gheorghe Mustea, a scris câteva lucrări muzicale inspirate din creația lui Eminescu, inclusiv un sonet - "Vorbește încet". Totodată a compus melodia pentru cântecul "Te duci", interpretat de Lenuța Burghilă. A alcătuit o tulburătoare lucrare stilizată inspirată dintr-o melodie românească la poezia "O, mamă dulce mamă" lansată demult de Dan Moisescu, iar mai târziu cântată de Nicolae Glib.

Gheorghe Mustea a declarat că toată creația lui Eminescu prezintă bogăția poporului nostru, iar pentru el versurile eminesciene sunt o sursă nemaipomenită de inspirație.

"Pentru mine poezia lui Eminescu este cântec, fiindcă poezia lui Eminescu cântă. Atunci când citești versurile lui Eminescu, imediat te gândești la melodie. Conținutul poeziei te duce la multe gânduri și cred că, prin creația lui Eminescu, compozitorii realizează mult mai ușor ideile pe care le au", a relatat compozitorul.

Mai mult decât atât, versurile eminesciene au fost un imbold pentru Gheorghe Mustea să se îndrăgostească de melodii și să compună muzică. El afirmă că lucrările poetului vor rămâne pentru totdeauna în tezaurul neamului nostru.

"Eminescu este un mare învățător al națiunii, un filosof care s-a consacrat poeziei până la ultima suflare", a subliniat el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

 

Fluxul de știri
0