Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Constantin Rusnac: Cultura, cea mai însemnată forță motrice a societății

© Sputnik / Miroslav RotariConstantin Rusnac
Constantin Rusnac - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 15 ianuarie marcăm Ziua Națională a Culturii. Aceasta este sărbătoarea dedicată tuturor, pentru că fiecare dintre noi, indiferent de domeniul în care activează, este parte componentă a culturii naționale.
Constantin Rusnac: Cultura, cea mai însemnată forță motrice a societății

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", compozitorul și secretarul general al UNESCO în Republica Moldova, Constantin Rusnac, a afirmat că, prin intermediul culturii, putem construi o societate sănătoasă din punct de vedere fizic, moral și spiritual.

"Cultura trebuie promovată, pentru că cele mai dezvoltate țări din punct de vedere economic sunt acelea unde nivelul de cultură este mai dezvoltat. Cultura influențează direct economia și nu invers", a subliniat compozitorul.

Potrivit lui Constantin Rusnac, principala problemă în domeniul culturii este salarizarea celor care activează în această ramură. În special, compozitorul s-a referit la bibliotecarii din țara noastră, a căror dragoste pentru carte și cultură este mult mai mare decât remunerarea pe care o primesc.

"Pe lângă entuziasm, sunt și alte momente. Înțeleg că cei care lucrează la bibliotecă iubesc oamenii, copiii, vor să-și împărtășească cunoștințele, dar nu poți trăi numai cu entuziasmul acesta toată viața. Totuși, mă bucur că, în ultima perioadă, bibliotecile au devenit mai atractive grație unor proiecte interesante de modernizare", a menționat Constantin Rusnac.

Un alt aspect la care s-a referit compozitorul este programul de învățământ, prin intermediul căruia arta poate fi promovată și poate educa spiritul tinerii generații.

"Elaborarea unui program de educație în domeniul culturii este esențial. În fiecare școală ar trebui organizat un cerc coral, iar muzica, desenul și arta comunicării să fie predate elevilor până la absolvirea liceelor. Copiii au nevoie să studieze frumosul, și nu doar în clasele primare", a precizat compozitorul.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0