Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce a fost Mihai Eminescu: moldovean sau român? Iată ce spune președintele Dodon

© Photo : Facebook / Dodon IgorПрезидент Молдовы возложил цветы к бюсту Михая Эминеску
Президент Молдовы возложил цветы к бюсту Михая Эминеску  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a depus flori la monumentul lui Mihai Eminescu din Aleea Clasicilor din Chișinău, astăzi, când se împlinesc 169 de ani de la nașterea poetului.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnic. Abordat de jurnaliști cu întrebări politice, Igor Dodon a insistat ca mai întâi să spună câteva cuvinte despre poetul Mihai Eminescu în limba de stat.

Василий Александри - Sputnik Moldova
Societate
Imagini video rarisime - Aleea Clasicilor, acum mai bine de jumătate de secol

"Eu consider că Mihai Eminescu este un simbol pentru noi toți. Știu că sunt discuții: moldovean sau român. S-a născut moldovean, în Moldova, a plecat din viață în România, după cealaltă parte a Moldovei a devenit parte a teritoriului României. Sunt ferm convins că este un clasic al nostru, al tuturor. Și, în primul rând, trebuie să ținem minte acest lucru, să învățăm, să studiem opera sa și, la fel ca toți, absolut toți cetățenii Republicii Moldova, cred că au studiat ceva din Eminescu", a spus Dodon.

Președintele Igor Dodon și-a amintit că atunci când era student traducea în franceză din Luceafărul.

"Îmi amintesc atunci când eram student la universitate chiar încercam și în franceză să traduc ceva din Luceafărul. Atunci îmi reușea", a spus el. După care a fost întrebat dacă ar putea recita acum ceva din traducerile sale.

"În franceză? Nu, deja a trecut timpul. Lui Macron am să-i spun, poate, la următoarea întâlnire", a răspuns el.

Jurnaliștii l-au mai întrebat pe șeful statului care este cea mai frumoasă poezie de-a lui Eminescu.

"Eu cred că în funcție de dispoziție, în funcție de situație. Toți știu Luceafărul. Dar pentru perioada actuală, pentru ziua de astăzi, cred că ar fi mai aproape Glosa", a răspuns el.

Fluxul de știri
0