Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum putem beneficia de consultații gratuite în cadrul campaniei ”Un doctor pentru tine”

© Sputnik / Miroslav RotariDiana Condrațchi și Cristina Stratulat
Diana Condrațchi și Cristina Stratulat - Sputnik Moldova
Abonare
Campania națională ”Un doctor pentru tine” continuă și în anul 2019. Mii de persoane, din zonele rurale, vor fi consultate gratuit de medicii cardiologi, oftalmologi, neurologi, pulmonologi, endocronologi, stomatologi și oncologi.
Cum putem beneficia de consultații gratuite în cadrul campaniei ”Un doctor pentru tine”

Peste 38 de mii de oameni au fost examinați în cadrul campaniei naționale ”Un doctor pentru tine”, pe parcursul anului 2018. Printre ei sunt și 4484 de copii, care au primit asistență stomatologică. Despre rezultatele acțiunii au vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat și Diana Condrațchi, medic în cadrul Departamentului Coordonare al Institutului de Ftiziopneumologie.

”Peste 8000 de persoane au fost consultate de medicii oftalmologi, neurologi, endocrinologi. Screening-ul mamar a fost efectuat la 4083 de femei. La patru dintre femeile examinate a fost depistat cancerul mamar, iar în alte cinci cazuri medicii au suspectat maladia. De asemenea, 25 de femei au fost diagnosticate cu tumori benigne.  Medicii au depistat mai multe cazuri de boli cardiovasculare, pulmonare și afecțiuni ale glandei tiroide”, a relatat Cristina Stratulat.

În teritoriu s-au deplasat mai multe cabinete medicale mobile, dotate cu echipament modern pentru efectuarea investigațiilor oftalmologice, endocrinologice, neurologice, stomatologice, pulmonare și realizarea screeningului mamar. Săptămânal, au fost consultate, în medie, 600 de persoane.

Cele mai multe investigații medicale au fost efectuate de medicii pneumologi. În total, 22 de mii de persoane, din grupul de risc, au avut posibilitatea să facă gratuit radiografia toracică.

”Aproximativ 20-30 la sută dintre persoanele din grupul de risc, din diferite motive, nu fac investigații. Anume ei sunt acei pacienți pe care îi depistăm cu forme tardive ale bolii. Din numărul total al oamenilor examinați în cadrul campaniei, 3300 au fost depistați cu modificări pulmonare și osoase, bronșite, patologii cardiace, sechele post tuberculoase, cancer pulmonar”, a menționat Diana Condrațchi.

Cum se va desfășura Campania națională ”Un doctor pentru tine” în 2019, aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0