Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: În ce monedă este mai bine să fie păstrate economiile

© Sputnik / Михаил Кутузов / Accesați arhiva multimediaEuro, dolari, ruble, bancnote
Euro, dolari, ruble, bancnote - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul general al Institutului pentru Probleme Regionale, candidatul în științe politice Dmitri Juravliov, recomandă cum să păstrăm banii pentru a nu ajunge victime ale circumstanțelor externe.

Pe fundalul instabilității UE și Brexit-ului, nu se poate conta pe stabilitatea monedei europene; în afară de aceasta, euro nu este o valută independentă, susține directorul general al Institutului pentru Probleme Regionale, candidatul în științe politice Dmitri Juravliov.

„Euro depinde de dolar. Instabilitatea dolarului creează premise pentru instabilitatea euro. Dolarul, fie stabil sau instabil, reprezintă moneda SUA și poate fi utilizat ca instrument politic. De aceea este riscant ca economiile să fie păstrate în dolari”, a declarat expertul.

Trebuie de analizat minuțios stabilitatea valutelor și a statelor în a căror valută pot fi păstrate economiile, afirmă politologul.

Курс валют - Sputnik Moldova
Evoluție pe piața valutară: Cursul valutar BNM pentru următoarele zile

„Întotdeauna este mai bine de păstrat banii în mai multe valute. Cu cât mai multe valute, cu atât mai stabil este sistemul. Dacă, desigur, acestea sunt valute reale. În dolari zimbabwieni  sau hrivne ucrainene nu face să păstrezi banii”, a menționat Juravliov.

 O altă regulă este stabilitatea. Schimbările bruște în raportul dintre valutele în care sunt păstrate economiile nu duc la nimic bun.

„Întotdeauna mai multe înseamnă mai bine decât una. Ce este mai stabil: pilonul sau scaunul? Pilonul are un singur punct de sprijin, pe când scaunul are patru picioare. Bineînțeles, în anumite momente o valută poate fi preferabilă alteia, însă nu face de schimbat raportul valutelor în care sunt păstrate economiile. Mișcările bruște sunt posibile doar atunci când este necesară schimbat substanțială a situației”, a rezumat expertul.

Fluxul de știri
0