În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", doctorul Liliana Damaschin a relatat despre experiența sa în sistemul medical de pe continentul african, unde activează de șase ani în calitate de medic generalist și pediatru.
În anul 2014, doctorița din Moldova a lucrat într-un spital din Sierra Leone, în capitala Freetown. În acea perioadă, virusul Ebola s-a răspândit, în toată țara, iar riscurile la care s-a expus au fost enorme.
"În spitalul în care îmi desfășuram activitatea în calitate de medic generalist și pediatru, fiecare pacient cu sindromul diareic și febră era suspectat de infectare cu acest virus. Consultam fiecare pacient într-un costum special, însă nici acest lucru nu-mi oferea garanția că boala nu mă va afecta și pe mine", a povestit Liliana Damaschin.
Din anul 2018, Liliana Damaschin activează în orașul Addis Ababa, Etiopia. Acum lucrează la un proiect care vizează dezvoltarea medicinii de familie în Estul Africii, pentru că aceasta rămâne a fi o ramură puțin dezvoltată.
Totodată, medicul mărturisește că oamenii reacționează foarte pozitiv la faptul că sunt tratați de medici internaționali. Pacienții se simt mai protejați, considerând că doctorii din străinătate au o experiența mai vastă și respectă etica și confidențialitatea medicală. Cu toate acestea, medicul mărturisește că se supune riscurilor majore și adesea își pune propria viață în primejdie pentru a salva alte vieți omenești.
Mai mult decât atât, medicul moldovean afirmă că este împlinită și satisfăcută atâta timp cât poate ajuta oamenii din țările sărace, chiar dacă se supune multor provocări, riscuri și greutăți.
"Încă din anii de studențime visam să practic medicina într-o țară exotică. Nu am stat mult pe gânduri când mi-a venit această propunere. În special, când ajuți pacienții și ai rezultate frumoase, aceasta îți aduce o enormă satisfacție", a punctat ea.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș