Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM a suspendat drepturile unor acționari la două bănci din Moldova - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a suspendat drepturile unor acționari la două bănci din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat două decizii care vizează „Banca de Finanţe şi Comerţ” și „ENERGBANK”.

”BNM a suspendat drepturile unor acționari la două bănci din Republica Moldova”, informează instituția printr-un comunicat.

Totodată, BNM precizează că ambele bănci vor continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. Ambele bănci sunt bine capitalizate, solvabile și stabile. 

Decizia privind Banca de Finanţe şi Comerţ

Pachete cu bani, bancnote, bancă - Sputnik Moldova
Expert: Agenții economici de bună credință pleacă din sistemul bancar

Banca Națională a constatat că un grup de acționari acționează concertat în raport cu ”Banca de Finanţe şi Comerţ”. Aceștia au achiziționat și posedă o deținere calificată (cotă substanțială) în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale, astfel, fiind încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor. În consecință, a fost suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.

Decizia privind ENERGBANK

Activitatea concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, a fost constatată și la BC ”ENERGBANK” S.A. Astfel, Comitetul executiv al BNM a aprobat o hotărâre privind suspendarea exercițiului unor drepturi în privința a 52,77 la sută din acțiuni. Acționarii vizați trebuie să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al BC ”ENERGBANK” S.A..

De asemenea, ținând cont de mărimea pachetului de acțiuni de peste 50%, în conformitate cu Legea privind redresarea și rezoluția băncilor, BNM a dispus în privința acestei bănci aplicarea măsurilor de intervenție timpurie. Echipa executivului și cea a consiliului băncii, care vor rămâne în funcție, vor fi completate de administratori temporari desemnați de BNM. Măsura a fost luată pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității băncii în perioada de soluționare a deficiențelor identificate în structura de proprietate a acesteia.

În totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, ”Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. reprezintă o cotă de 3.7%, iar BC ”ENERGBANK” S.A. de 3.2%.

Fluxul de știri
0