A fost descoperit misterul celei mai vechi mumii de pe Terra

Abonare
Pentru a fi supuse procedurii de scanare, mumiile au fost scoase din sarcofage doar pentru 15 ore.

CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik. Muzeul Național de Arheologie din Spania a publicat rezultatele scanării unei mumii din Egiptul Antic, informează „El Pais”.

В Швейцарии показали мумифицированного родственника Бориса Джонсона - Sputnik Moldova
Video
Boris Johnson a refuzat să-și vadă ruda mumifiată

Savanții au trimis patru exponate pentru scanare încă în anul 2016. Mumiile au fost scoase din sarcofage doar pentru 15 ore, pentru ca vizitatorii să nu observe dispariția acestor exponate din colecția muzeului. Ele au fost verificate cu ajutorul acelorași aparate care sunt utilizate de medici la stabilirea diagnosticului. Astfel, oamenii de știință au reușit să identifice una dintre cele mai misterioase mumii. În anul 1925, la Cairo, aceasta a fost procurată de către savantul Ignacio Bauer. Mumia a fost transportată în portul din Barcelona. Mulți ani s-a considerat că era vorba de mumia unei femei.

S-a constatat că una dintre mumiile neidentificate anterior aparține preotului Nespamedu, care era oftalmologul personal al faraonului Ptolemeu II și, s-ar putea, și al lui Ptolemeu III.

Cercetătorii sunt siguri că Nespamedu era destul de bogat: mumia era acoperită cu bijuterii și amulete cu imagini ale zeilor.

Fluxul de știri
0