Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii din Italia și Marea Britanie au fost primii care au reacționat la apelul CEC

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Abonare
Cei mai mulți moldoveni care s-au înregistrat prealabil pentru alegerile din 24 februarie sunt din Italia, Marea Britanie, Germania, Franța și România.

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Până la data de 19 ianuarie, consiliile electorale de circumscripție urmează să constituie secțiile de votare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, iar până la data de 29 ianuarie, consiliile electorale trebuie să constituie birourile electorale ale secțiilor de votare.

În total, la alegerile din 24 februarie vor fi deschise 2075 de secții de votare.

Rodica Ciubotaru - Sputnik Moldova
Societate
Listele electorale: Ce trebuie să știe candidații la alegerile din 24 februarie

Criteriile care sunt puse la baza deciziei de constituire a secțiilor de votare de peste hotare sunt diferite de cele care se deschid în țară.

”În țară, criteriul de bază este numărul de alegători, unde o secție de votare se deschide pentru minim 30 de alegători, maxim – pentru 3 mii de alegători”, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu.

La baza deciziei de constituire a secțiilor de votare peste hotare stau trei factori.

”Peste hotare sunt aplicate alte criterii și anume vorbim despre participarea la ultimul scrutin național. Este vorba de alegerile prezidențiale din 2016. Un alt criteriu este înregistrarea prealabilă și datele statistice deținute de către autoritățile din Moldova dar și datele solicitate de la autoritățile de reședință unde sunt misiunile diplomatice din Moldova”, a explicat Russu.

Președintele CEC a menționat că, până pe data de 8 ianuarie, în cadrul înregistrării prealabile s-au înregistrat peste 16 mii de alegători.  

”Cei mai activi sunt moldovenii din Italia, Marea Britanie, România, Germania, Franța. Sunt activi și cetățenii noștri de peste ocean, din SUA și Canada”, a declarat președintele CEC.

Procedura de înregistrare prealabilă a alegătorilor se va încheia pe data de 9 ianuarie 2019.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Fluxul de știri
0