Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Psihoterapia ortodoxă schimbă viața oamenilor

© Sputnik / Miroslav RotariValentin Ceban
Valentin Ceban - Sputnik Moldova
Abonare
Valentin Ceban, președintele Asociației ”Sfântul Vasile cel Mare” a vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, despre reabilitarea spirituală prin intermediul psihoterapiei ortodoxe.
Opinie: Psihoterapia ortodoxă schimbă viața oamenilor

Valentin Ceban face psihoterapie ortodoxă în cadrul asociației. Frecvent însă practică această tehnică în azilurile de bătrâni și orfelinate.

”Facem deseori psihoterapie ortodoxă la Azilul de bătrâni din Strășeni. Combinăm psihoterapia ortodoxă cu psihoterapia comportamentală, existențialistă, cognitivă pentru a aduce liniște în sufletul omului, pentru a cultiva gândirea pozitivă”, a mai spus Valentin Ceban.

Potrivit lui, tehnica psihoterapiei ortodoxe ajută persoana să-și regăsească liniștea sufletească și să se apropie de Dumnezeu.

”Psihoterapia obișnuită îl purifică pe om și îi aduce un echilibru în viață. Dar psihoterapia ortodoxă, pe lângă faptul că îi face un confort sufletesc individului aici pe pământ, îl unește cu Dumnezeu. Aceasta ne cheamă la purificare, îndumnezeire”, susține specialistul.

Reabilitarea spirituală nu este o misiune ușoară, afirmă Valentin Ceban. Succesul terapiei depinde mult de voința persoanei care suferă.

”Primul pas pe care trebuie să-l facă o persoană suferindă este conștientizarea faptului că are o problemă. Noi îi ajutăm să devină responsabil față de el însuși, să se deschidă și să-și dorească să se schimbe. Orice om are capacitatea să-și lărgească orizontul. Pentru asta trebuie să comunice. Suferinzilor le lipsește voința de a zâmbi, de a-și schimba comportamentul, atitudinea, gândirea”, mai afirmă Valentin Ceban.

Detalii despre psihoterapia ortodoxă aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0