Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Andrei Zapșa impresionează o țară întreagă: Profesor, scriitor și compozitor, la 22 de ani

© Sputnik / OsmatescoAndrei Zapșa
Andrei Zapșa - Sputnik Moldova
Abonare
Andrei Zapșa este licențiat în științe politice, masterand în studii diplomatice și profesor la Colegiul Financiar Bancar din Chișinău. Cum își împacă viața de tânăr de 22 de ani cu responsabilitățile de profesor?
Andrei Zapșa impresionează o țară întreagă. La 22 de ani este un profesor de succes

Pe lângă faptul că este profesor, Andrei Zapșa a reușit să scrie cinci cărți, în limbile rusă, engleză și în română, să compună lucrări muzicale complexe – poeme simfonice, camerale, să creeze și să dirijeze două orchestre, una în Moldova și alta pe o insulă din Indonezia.

Tânărul spune că încredere care îi este acordat, în special din partea studenților, îl stimulează să fie ambițios în continuare și să nu dezamăgească oamenii care cu adevărat cred în el.

"Atâta timp cât studenții văd în mine ceva mai mult decât un profesor, mă simt încurajat ca să creez cât mai multe lucruri", a subliniat el.

De la început îi părea mai complicat să se prezinte în fața studenților săi la o vârstă atât de tânără, însă prin curaj, răbdare și ambiție a reușit să devină apreciat și respectat de discipolii săi. Andrei Zapșa spune că este un profesor sever și are cerințe stricte. El apreciază punctualitatea, responsabilitatea, inițiativa și sârguința.

"Una dintre primele lecții pe care le predau la curs este că a trata un profesor cu respect este o chestiune ce se află în strânsă legătură cu educația. Pretind că mă tratează toții cu respect, cred în asta", a menționat profesorul.

Totodată, Andrei Zapșa încearcă să fie receptiv la doleanțele studenților și să ofere mijloace și metode de predare adaptate la nevoile tinerilor.

"De multe ori, discipolii mei sunt foarte sinceri și îmi spun ce le place și ce nu le place. Ei vor să afle mai multe lucruri din practica mea personală, nu atât teoria pe care le-o predau. Sunt curioși să afle detalii din activitățile mele, care nu au tangență cu reușita lor academică. Eu încerc să cultiv în ei și calități general-umane, nu doar acele de specialist", a adăugat el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0