Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce interese ascund disensiunile dintre marile puteri?

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Pavel Midrigan, decanul Facultății Relații Internaționale de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre cele mai importante evenimente geopolitice din anul 2018.

2018 a fost un an al disputelor între marele puteri ale lumii. Relațiile dintre SUA și Rusia s-au înrăutățit considerabil, din cauza intereselor divergente în Siria și construcția gazoductului Nord Stream 2. Concomitent, au apărut și s-au acutizat tensiunile între SUA și UE, ca urmare a relațiilor economice bune pe care vor să le cultive europenii cu rușii. În același timp, Marea Britanie a fost preocupată de ieșirea avantajoasă din UE, astfel încât să nu aibă pierderi economice. Deși a existat o tentativă, nu au fost găsite soluții pentru a stopa migrația ilegală în UE, care sufocă economic comunitatea și animă mișcările neonaziste. Pe final de an, mii de francezi au protestat împotriva reformelor economice promovate de Emmanuel Macron, iar Ucraina a instituit stare de război, din cauza unui incident în strâmtoarea Kerci. Cât de justificate au fost deciziile politice care au declanșat aceste evenimente? Ce au avut de câștigat sau de pierdut cetățenii de rând? Și cum vor influența toate aceste dispute viața oamenilor în 2019? La aceste întrebări a răspuns, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Pavel Midrigan, decanul Facultății Relații Internaționale de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”.

Potrivit lui Pavel Midrigan, Federația Rusă este țara care a jucat un rol important pe arena internațională în 2018.

”Putem vorbi despre Rusia de bine sau de rău, dar trebuie să recunoaștem că are trecut de imperiu. Și încet revine la rolul important pe care l-a jucat în istoria Europei”, a menționat Pavel Midrigan.

În același timp, cei mai controversați lideri politici au fost Vladimir Putin, Donald Trump, Emmanuel Macron și Angela Merkel, în opinia lui Pavel Midrigan.

Трансляция пресс-конференции президента РФ В. Путина  - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Sancțiunile împotriva Rusiei, lipsite de orice logică

”Președintele SUA a ieșit în evidență printr-o abordare diferită și nu este înțeles nici în SUA și nici în lume. Emmanuel Macron a venit cu multe promisiuni și părea că va da un respiro Franței. Vedem însă că deciziile sale au suscitat nemulțumirea populației. Președintele Federației Ruse, în majoritatea cazurilor, a avut o poziție echilibrată în mai multe situații, cum ar fi războiul din Siria, negocierile cu Turcia”, a precizat Pavel Midrigan.

Migrația ilegală pe continentul european este problema pe care marile puteri nu au reușit să o rezolve, în 2018, consideră Pavel Midrigan.

”Procesul migrațional are consecințe profunde, care vor fi resimțite și în anii care urmează. Dar deciziile care au condiționat această situație au fost luate în trecut, în perioada colonizării. Bogățiile continentului Africa au fost exploatate de Marea Britanie, Franța, Belgia. Africa traversează o situație dificilă din cauza secetei, războaielor, răsturnări de guverne. De fiecare dată marile puteri au încercat să mențină acolo regimuri care au furat popoarele. Toate aceste probleme s-au acumulat și acutizat, iar oamenii, lipsiți de speranțe, au început să evadeze și să vină în Europa. Cel mai des, acești refugiați susțin că Europa trebuie să-i ajute, deoarece a profitat de ei”, a explicat Pavel Midrigan.

Mai multe detalii despre cele mai importante evenimente geopolitice din 2018, aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineţ

Fluxul de știri
0