Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ion Lazarenco-Tiron, tot mai aproape de a fi nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2019

© Sputnik / OsmatescoIon Lazarenco Tiron
Ion Lazarenco Tiron - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 1 ianuarie 2019, înotătorul moldovean stabilit în Irlanda Ion Lazarenco-Tiron a fost desemnat "Omul Anului 2018", la categoria "Performanța Anului 2018", de către Asociația Mondială de Înot în Aer Liber (The World Open Water Swimming Association).
Ion Lazarenco-Tiron, tot mai aproape de a fi nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2019

Conaționalul nostru a concurat cu alte 14 nume sonore din diverse țări. Ion Lazarenco-Tiron a fost votat de către sute de mii de oameni de pe întreg globul pământesc. Sportivul a primit mesaje de felicitare de la rude, prieteni, mulți înotători renumiți, oameni cu renume și diverse asociații.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Sputnik Moldova, Ion Lazarenco-Tiron a declarat că este foarte fericit pentru că oamenii i-au înțeles mesajul și au apreciat munca pe care a depus-o pentru a ajunge la acest nivel. Sportivul consideră că acest titlu îl va aduce mai aproape de nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace.

"Știu că în luna septembrie urma să fiu nominalizat, însă acest lucru încă nu s-a întâmplat. Acum nu sunt la curent la ce etapă este acest proces, însă probabil, acest moment este în dezvoltare. Totuși, acest titlu îmi oferă alte oportunități și astfel voi fi mai aproape de o altă nominalizare importantă", a declarat Ion Lazarenco-Tiron.

Ideea pentru care Ion Lazarenco-Tiron ar putea fi înaintat la Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2019 îi aparține autorului lucrării "Cartea de aur", Denis Roșca, care s-a referit într-un interviu telefonic la activitatea înotătorului moldovean de promotor al ideii păcii în lume.

"Ion Lazarenco a înotat pentru pace, neavând un suport concret de la vreun anumit stat. Să înoți șapte strâmtori din prima încercare, eu nu cunosc asemenea om. Este unul la un miliard de oameni care a înotat strâmtorile, dar e unul la opt miliare care le-a notat din prima dată", a subliniat Denis Roșca.

Ion Lazarenco a înotat sute de kilometri pentru copiii nevoiași, pentru sportivii care practică înotul, dar și pentru a promova Republica Moldova în lume. În anul 2014, el a parcurs Gibraltarul - 14 km și Canalul Mânecii - 34 km, în 2015 Canalul de Nord de 34 km, în 2016 Canalul Catalina -34 km și Canalul Molokai de 44 km, în 2017 - Canalul Tsugaru de 20 km, iar ultima sa cucerire este Strâmtoarea Cook, care se întinde pe 26 km.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0