Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Capcanele din timpul interviului de angajare

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaÎn căutarea unui loc de muncă
În căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Abonare
Specialistul în resurse umane Cătălina Zop a vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, despre tehnicile de recrutare a personalului și greșelile comise de către candidați în decursul interviului de angajare.

Tot mai multe companii încredințează specialistului în resurse umane responsabilitatea de a alege personalul. Acesta are libertatea să evalueze competențele profesionale și personale ale candidatului și să decidă dacă este potrivit pentru funcția vacantă.  Este o sarcină dificilă, deoarece un specialist în resurse umane nu trebuie să dea greș. De alegerea pe care o face, depinde succesul companiei.

”La prima etapă trebuie să triez CV-rile primite, să aleg persoanele care merită să fie invitate la interviu. Este o etapă complicată, deoarece trebuie să cunosc detaliile jobului, calitățile pe care trebuie să le aibă o persoană potrivită pentru acest job. În același timp, evaluăm profilul candidatului de pe rețelele de socializare. Aceasta ne ajută, de asemenea, să înțelegem ce mod de viață are persoana, dacă este sociabilă sau nu”, a relatat Cătălina Zop.

După evaluarea CV-lui și profilului candidatului pe rețelele de socializare, urmează etapa decisivă – interviul.  Specialistul în Resurse Umane va formula întrebările în asemenea mod încât persoana să trădeze adevăratele intenții și competențe.

”Îl descoasem în decursul interviului, încercăm să-l punem în situații dificile. În unele cazuri repetăm interviul. Aplicăm și teste psihologice, care ne permit să evaluăm dacă persoana este conflictuală”, a precizat Cătălina Zop.

Cătălina Zop a vorbit, de asemenea, despre cele mai frecvente greșeli comise în decursul interviului de angajare.

”Unii întârzie. Îi testăm ca să vedem dacă au întârziat din neglijență sau din cauza unor obstacole neprevăzute. Alții se îmbracă nepotrivit: fie extravagant, fie prea simplu, de parcă ar merge la magazin. Sunt persoane care vin la interviu dar nu știu ce funcție vor să ocupe”, a menționat Cătălina Zop.

Cum să ne îmbrăcăm pentru un interviu și cum să ne comportăm, astfel încât să cultivăm încrederea specialistului în Resurse Umane, aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0