Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Corneliu Popovici, despre realizările anului 2018 în domeniul educației

© Sputnik / Miroslav RotariCorneliu Popovici
Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, a vorbit despre realizările anului 2018 din sistemul educațional.
Corneliu Popovici, despre realizările anului 2018 în domeniul educației

Potrivit lui Corneliu Popovici, în anul 2018, la Președinție au fost lansate un șir de inițiative care au fost realizate pe deplin. Unele dintre acestea au fost realizate parțial, ținând cont de pârghiile de care se dispune. Totodată, unele inițiative au fost preluate de guvernare și au fost implementate în practică.

Corneliu Popovici s-a referit în special la stoparea procesului de închidere a instituțiilor de învățământ din țară.

"Deși au fost foarte multe instituții de învățământ închise, noi am insistat pe parcursul a doi ani de zile să oprim acest proces. Și ne bucurăm că acest proces practic a fost oprit. Totuși, chiar dacă guvernanții au menționat că în 2018 nu vor mai fi închise școli, la sfârșitul anului am constatat că patru instituții de învățământ au fost închise, ceea ce nu este bine", a declarat Popovici.

Mai mult decât atât, pe parcursul anului 2018 au fost formulate și un șir de inițiative în ceea ce privește politica de cadre în sistemul educațional, unde sunt mari probleme, în special privind salarizarea.

"Un profesor trebuie să aibă un salariu mai mult decât decent, dar realitățile ne demonstrează că salariul pe care îl primește profesorul la etapa actuală este unul foarte mic. Conform datelor pe care le avem noi, în anul 2018 salariul mediu al profesorilor a constituit în jur de 80% din salariu mediu pe economia Republicii Moldova, ceea ce este foarte puțin", a subliniat invitatul.

Corneliu Popovici a declarat că, în fiecare an, sunt alocate sume tot mai mari de bani pentru sistemul educațional, însă problema este în gestionarea incompetentă ale acestor sume "și deși bani sunt, performanțe în învățământ nu avem", a menționat el.

Consilierul prezidențial a menționat că în 2019 își propune un program de activitate mult mai vast și speră că vor fi pârghii reale pentru a implementa mai multe programe de acțiuni care vor răspunde la  provocările sistemul educațional din țara noastră.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0