Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova – teren minat: 400 de obiecte explozive, găsite doar într-un an

© Sputnik / Мирослав РотарьAlertă cu bombă
Alertă cu bombă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Bombe de aruncător de mine, proiectile de artilerie de diferit calibru, bombe de aviaţie, cartuşe şi grenade de mână au fost găsite în localităţile din raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Criuleni, Hânceşti şi în municipiile Bălţi şi Chişinău.

CHIȘINĂU, 3 ian – Sputnik. Geniştii Armatei Naţionale au depistat şi neutralizat, pe parcursul anului trecut, aproximativ 400 de obiecte explozive, pe întreg teritoriul ţării.

Şeful Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, a declarat că geniştii au executat peste 170 de misiuni, în cadrul cărora au lichidat 392 de muniţii. Cele mai multe obiecte explozive, bombe de aruncător de mine, proiectile de artilerie de diferit calibru, bombe de aviaţie, cartuşe şi grenade de mână, au fost găsite în localităţile din raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Criuleni, Hânceşti şi în municipiile Bălţi şi Chişinău.

Alertă cu bombă  - Sputnik Moldova
Societate
Pericol de moarte în Hâncești: geniștii au dezamorsat 66 de bombe

Locotenent-colonelul Efros a specificat că cea mai mare cantitate de muniţii — 66 de bombe de la aruncător, calibru 120 mm, a fost descoperită în luna noiembrie, pe un câmp arabil din satul Mingir, raionul Hânceşti, Obiectele explozive au fost distruse de echipa de deminare a Batalionului de Geniu, condusă de plutonierul Eugen Axenti.

Alte 33 de obiecte explozive au fost depistate şi neutralizate de geniştii militari în luna iulie, în pădurea de lângă satul Delacău din raionul Anenii Noi.

Totodată, în luna aprilie, o echipă de genişti, condusă de locotenentul major Ivan Cornegruţa, s-a deplasat în pădurea din apropierea satului Plop-Ştiubei, raionul Căuşeni. În urma cercetării terenului, militarii au identificat 24 de obiecte explozive — proiectile de artilerie de calibru 45 mm cu tuburi cartuş, mine antitanc şi grenade de mână RGD-33. Muniţiile au fost evacuate şi distruse în condiţii de maximă securitate.

Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sunt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.

Fluxul de știri
0