Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Rezultate de excepție: Anul 2019 începe cu exodul sportivilor moldoveni!

© Sputnik / OsmatescoEduard Ciobanu
Eduard Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți luptători moldoveni care au demonstrat rezultate de excepție la campionatele europene și mondiale sunt la un pas de a părăsi Republica Moldova și de a reprezenta o altă țară. Potrivit președintelui Asociației Presei Sportive (APSM) Eduard Ciobanu, campioana mondială printre tineret Anastasia Nichita foarte probabil va reprezenta România.
Anul 2019 începe cu exodul sportivilor moldoveni!

Anastasia Nichita, originară din satul Tătărești, raionul Strășeni, a obținut medalie de aur în luna septembrie la campionatul mondial de lupte care s-a desfășurat în Slovacia. În categoria de greutate de până la 59 kg, moldoveanca s-a impus în ultimul act al competiției în fața japonezei Sae Nanjo.

Până atunici Nichita a mai cucerit în luna august medalia de aur la Campionatele Europene, competiție rezervată sportivilor de până la 20 de ani. În luna iunie 2018, luptătoarea s-a clasat pe locul doi la Europenele rezervate tineretului  cu vârsta de până la 23 de ani. Sportiva moldoveancă este considerată de specialiști una dintre cele mai talentate luptătoare din ultimii decenii. 

Luc Julien von Francois - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă cu oamenii care practică sportul? Un fost sportiv dezvăluie secretul

Președintele APSM a lăsat să se înțeleagă că nu este exclus ca un grup cu mult mai mare de luptători să renunțe de a mai reprezenta Republica Moldova. Mulți dintre ei duc tratative cu echipele din România. De menționat că statul român le asigură lunar un salariu minim echivalent cu 9.000 MDL în timp ce autoritățile responsabile de sportul de performanță de la Chișinău acuză bugetul redus pentru sportivii profesioniști. 

"În condițiile în care sportivilor moldoveni li se fac oferte salariale de 3000-4000 de euro lunar, bineînțeles că ei vor pleca", a spus Eduard Ciobanu.

Care ar fi motivele pentru care Victor Peicov a fost înlocuit de Ivan Gheorghiu în fruntea federației dar și alte probleme din sportul moldovenesc le poți afla în materialul audio. 

Fluxul de știri
0