Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sfatul psihologului: Cele mai interesante cadouri pentru copii în funcție de vârstă

© Sputnik / Miroslav RotariCezara Dilevschi
Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Au rămas zile numărate până la sfârșitul acestui an, iar de Revelion cu toții, de la mic la mare, așteaptă să găsească sub brad un cadou. Dacă cu cei mari ne lămurim mai ușor, cei mici ne dau cele mai mari bătăi de cap, să le cumpărăm cărți ori tablete, jucării ori telefoane. Vă întrebați care ar fi cadoul potrivit pentru copilul vostru?
Sfatul psihologului: Cele mai interesante cadouri pentru copii în funcție de vârstă

În opinia psihologului Cezara Dilevschi, cadoul trebuie potrivit conform vârstei copilului. Mai mult decât atât, specialistul afirmă că, de multe ori, părinții au tendința de a trece cu vederea și peste utilitatea cadoului și nu corelează natura cadoului cu vârsta pe care o are copilul.

 

Bebelușul

La bebeluși, atingerea obiectelor este o activitate motrică cu o eficiență fabuloasă asupra sistemului nervos.

"În cazul unui bebeluș foarte mic, jucăria perfectă pentru el poate avea formă umanoidă, personaj de desene animate sau un animăluț și trebuie să fie construită dintr-un material delicat la atingere. Alegeți jucăriile moi, accesibile, fără piese mici și din materiale naturale", a subliniat psihologul.

 

Copilul mic

La vârsta de 1-3 ani, copilul descoperă bucuria mișcării, orice îl interesează, mai ales ce este în mișcare. De asemenea, sunt extrem de fascinați de orice se deschide sau se închide sau de obiecte care pot fi împinse sau rostogolite.

"Cadoul perfect pentru acești micuți sunt creioanele, plastilina, mașinuțe și cuburi. Cu cât jucăria e mai simplă cu atât e mai bună pentru copil", a precizat Cezara Dilevschi.

 

Preșcolarul

La vârsta preșcolară, cea de grădiniță, copiii sunt fericiți să-și petreacă timpul construind turnuri și castele uriașe. Blocurile realizate din materii prime naturale și elementele colorate, mici, conectabile, fac parte din design-ul camerei copiilor.

"Pentru preșcolari sunt foarte binevenite toate jucăriile care implică un joc de rol, care să implice creativitate. Este binevenit un cadou sub formă de mini-bucătărie, o trusă medicală, un cărucior, haine pentru copii, un mic fier de calcat și altele", a spus psihologul.

 

Școlarul

La vârsta școlară, în viața copilului joacă un rol din ce în ce mai important performanța și concurența. Școala formează reguli, automat sunt captați de jocuri cu reguli.

"Pentru copii școlari sunt binevenite jocurile de masă care au anumite reguli. O latură foarte importantă este că în joc copiii învață nu doar să câștige, dar și să piardă", susține Cezara Dilevschi.

 

Adolescentul

Cel mai greu este să-I surprindem pe adolescenți cu cadouri de Revelion. O soluție este ca prin discuții deschise, într-o atmosferă prietenească, să discutați cu tinerii adolescenți ce anume își doresc.

"Este bine să-l întrebăm direct și să aflăm din start ce-și dorește. Puteți alege obiecte care au legătură cu hobby-ul lor. În caz că ați aflat de dorințele sau interesul lui legat de carieră, puteți să-l surprindeți cu obiecte, cărți, workshop-uri din domeniul respectiv. Important este că doar după vârsta de 12 ani îi puteți oferi în dar telefon mobil sau tabletă", a conchis psihologul Cezara Dilevschi.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0