Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Important pentru femei! Statul vă oferă bani ca să inițiați afaceri

Constantin Țurcanu, Eugenia Sîli și Ala Spatari
Constantin Țurcanu, Eugenia Sîli și Ala Spatari - Sputnik Moldova
Abonare
200 de femei din țara noastră au beneficiat de ajutor financiar, în cadrul Programului Guvernamental ”Femei în afaceri”, lansat acum doi ani.

100 dintre beneficiarele Programului Guvernamental ”Femei în afaceri” gestionează deja afaceri de succes și au creat noi locuri de muncă. Despre rezultatele și avantajele programului am discutat, la ”ATITUDINI”, cu Eugenia Sîli, managerul Programului National ”Femei în afaceri” al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Constantin Țurcanu, consultant principal în cadrul Secției Reglementarea mediului de afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii și beneficiarele programului Ala Spatari și Alina Railean.

Ala Spatari, originară din orașul Călărași, este una dintre beneficiarele Programului Guvernamental ”Femei în afaceri”. În primăvara anului 2018, a deschis o mică afacere în domeniul textilelor. Mai exact, femeia coase haine pentru nou-născuți. Aceasta afirmă că fără suportul ODIMM i-ar fi fost greu să deschidă afacerea.

”ODIMM m-a ajutat mult, m-a susținut financiar și m-a convins că pot să fac o afacere în țara mea, fără ca să fiu nevoită să plec peste hotare. În cadrul cursurilor oferite de ODIMM, am învățat cum trebuie de planificat eficient o afacere. Chiar dacă ai bani și o idee bună, poți eșua. Este important să fii hotărât și să analizezi minuțios fiecare pas înainte de a deschide o afacere”, a relatat Ala Spatari.

Alina Railean, din orașul Basarabeasca,  planifica să plece definitiv peste hotare. S-a răzgândit însă atunci când a aflat că statul susține financiar  femeile care vor să dezvolte afaceri. Și așa cum de mulți ani își dorea să facă produse de patiserie, Ana Railean  a participat la Programul Guvernamental ”Femei în afaceri”. Ideea ei a fost apreciată de ODIMM, iar în primăvara anului 2019 femeia își va putea deja realiza visul.

”Mulți ani în urmă am cumpărat un local în orașul Basarabeasca, anume pentru produse de patiserie. Am amânat însă acest proiect din lipsă de bani. Noi nu avem în localitate un loc unde copiii și părinții să aibă posibilitatea să petreacă împreună frumos timpul. Cu banii primiți de la ODIMM voi cumpăra cuptorul, care este cel mai costisitor. Voi amenaja localul, voi face un teren de joaca în încăpere și unul afară”, a povestit Alina Railean.

Femeile care își deschid afaceri contribuie nu doar la bunăstarea propriilor familii. De exemplu, datorită Alei Spatari și Alinei Railean încă șase femei din localitățile de baștină vor avea locuri de muncă. Pe termen mediu, antreprenoriatul feminin va avea un impact pozitiv asupra economiei țării.

”Statul investește 14 milioane în Programul Guvernamental ”Femei în afaceri”, iar investițiile în economie vor fi de 24 de milioane. În perioada următoare, Ministerul Economiei va lansa un program pentru susținerea antreprenoriatului social. Datorită acestui program, alte idei de afaceri vor putea fi susținute financiar”, a explicat Constantin Țurcanu.

Detalii despre beneficiile Programului Guvernamental ”Femei în afaceri” aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0