Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Dorian Furtună: Performanțele sportive și particularitățile genetice ale individului

© Sputnik / OsmatescoDorian Furtună
Dorian Furtună - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, doctorul în biologie și cercetătorul științific Dorian Furtună a afirmat că performanțele sportive depind de trăsăturile specifice ale rasei din care face parte fiecare individ.
Dorian Furtună: Performanțele sportive depind de rasa individului

Pe 19 decembrie, etologul și doctorul în biologie, Dorian Furtună, a lansat noua sa carte „Mozaicul uman. Evoluția omului și originea raselor”. În unul dintre capitolele acestei cărți, autorul a descris performanțele sportive în funcție de apartenența rasială a indivizilor.

Potrivit lui Dorian Furtună, există niște nuanțe de ordin anatomic și genetic care avantajează unele rase în anumite categorii sportive. Sunt gene care le permit unor categorii rasiale să demonstreze performanțe sportive mai bune comparativ cu alte categorii rasiale.

”Cercetările efectuate în ultimii ani în acest domeniu demonstrează că africanii din Vest sunt cei mai buni sprinteri la nivel mondial, pentru că la nivel genetic le este permis să exceleze în sportul de viteză. Majoritatea campionilor la sprint, la proba de 100 de metri, sunt din vestul Africii”, a afirmat etologul.

Pe de altă parte, est-africanii precum cei din Kenia sau Etiopia sunt campioni mondiali la maratoane sau semimaratoane.

”Este vorba de anumite fibre musculare și rezistență, care le permite să reziste efortului de maratonist și să asimileze mai bine oxigenul. În ultimii 100 de ani, majoritatea absolută a recordurilor la maraton a fost obținută de către africanii din Est”, a subliniat cercetătorul științific.

Oamenii de rasa europoidă sunt buni la trântă, haltere și la înot, pentru că centrul de greutate a corpului este situat cu trei unități mai jos comparativ cu cel al africanilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0