Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Legislația confuză și perimată din domeniul construcțiilor, un obstacol pentru investitori

© Sputnik / Rodion ProcaAlexandru Baltag
Alexandru Baltag - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, Alexandru Baltag, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre problemele din domeniul construcțiilor și de stimulare a investițiilor în acest sector.
Legislația confuză și perimată din domeniul construcțiilor, un obstacol pentru investitori

Expertul s-a referit  la o restanță pe care Moldova o are în clasamentul internațional Doing Business legată de criteriul de obținere a autorizaţiei de construcție. Acest fapt ar fi din cauza unor lacune în legislația națională și anume lipsa unui plan urbanistic general în municipiul Chișinău, inexistența unui ghișeu unic de eliberare a actelor permisive în domeniul construcțiilor și, nu în ultimul rând, lipsa unui cod al urbanismului şi construcţiilor.

Toate acestea, în opinia lui Alexandru Baltag, ar simplifica regulile de joc  pe piața de construcții. Un nou concept al Codului Urbanismului şi Construcţiilor urmează să fie adoptat de viitorul Legislativ. Potrivit proiectului, procedura de obţinere a autorizaţiei de construire va fi simplificată, iar pachetul de acte necesare va fi redus.

Obținerea unei autorizaţii în construcție în Moldova durează 276 de zile și cuprinde 28 de proceduri.

Clasamentul mondial al Doing Business 2018 este condus de Noua Zeelandă. Primii 10 lideri sunt Singapore, Danemarca, Coreea de Sud, Hong Kong, Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia, Georgia și Suedia.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0