Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Din culisele poliției: Despre perioada când generalii și hoții stăteau la aceeași masă

© Sputnik / Miroslav RotariAlexandru Jizdan
Alexandru Jizdan - Sputnik Moldova
Abonare
Din culisele poliției! Moldovei nu-i este străină situația când hoții stau la aceeași masă cu generalii. Vezi ce a mărturisit Alexandru Jizdan.

CHIȘINĂU, 26 dec — Sputnik, Silvia Zavadovschi. La cei 28 de ani de la înființarea Poliției Naționale, Alexandru Jizdan are doar cuvinte de laudă despre polițiștii din Republica Moldova. Ministrul Afacerilor Interne spune că, de-a lungul anilor, Poliția a demonstrat că poate să fie profesionistă și aproape de cetățeni. Dar cel mai important este faptul că Poliția Republicii Moldova a reușit să se schimbe și să schimbe lucrurile, iar astăzi, generalii și hoții să nu mai stea la o masă, așa cum se întâmpla în anii ’90.

”Eu în anii ’90 eram parte componentă a direcției Combaterea Crimei Organizate. Atunci era foarte greu. Erau timpul când generalii și hoții stăteau împreună la o masă. Am avut cazuri când erau arestați criminali de talie înaltă din țara noastră, după care, a doua zi, criminalii erau eliberați din detenție, iar colegii noștri – eliberați din serviciu. Acesta era absurdul pe care eu l-am întâlnit în viața mea”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan în Studioul Radio Sputnik Moldova.

poliția - Sputnik Moldova
Societate
Ce se va întâmpla cu șoferii prinși băuți la volan. Anunțul făcut de Alexandru Jizdan!

Și neregulile nu se opresc aici. Alexandru Jizdan își amintește și acum de cazurile când colaboratorii poliției ajungeau să fie victimele criminalilor.

„Anii 90 au fost ani foarte grei. Am avut atentate asupra colaboratorilor poliției. Nu știu dacă cunoașteți, colegul nostru Ion Macovei a fost victima unei explozii chiar în momentul când a intrat în casa sa. Și asta pentru că urmărea un criminal periculos. Și avem multe alte cazuri când colegii noștri au avut de suferit”, a adăugat Alexandru Jizdan.

Ministrul spune că, astăzi, este mândru de faptul că Poliția Republicii Moldova a putut rezista provocărilor și a adus lucrurile la normalitate.

”Cu părere de bine, astăzi nu mai avem astfel de situații. Lucrurile au revenit la normalitate. Sunt mândru că poliția anilor 90 a putut întoarce lucrurile spre bine”, a adăugat Alexandru Jizdan.

Potrivit lui Alexandru Jizdan, doar cei care au trăit în anii 90 pot face diferența dintre vremurile de atunci și cele de acum.

„Dacă s-ar întoarce anii 90, credeți-mă, politicienilor nu le va mai fi de politică, oamenilor de artă nu le va mai fi a artă, iar oamenii de afaceri nu le va mai fi de afaceri. De toate astea se va ocupa partea criminală”, spune Alexandru Jizdan.

Cert este că, astăzi, în structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt oameni care știu ce trebuie de făcut pentru a nu permite întoarcerea anilor ’90.

„În sistemul nostru avem oameni care au lucrat în acea perioadă, ei știu ce au de făcut pentru ca acea perioadă să nu se mai întoarcă. Este foarte important ca în toate aceste procese să nu se mai implice politicul. Dacă există voință politica pentru eragicarea criminalității, credeți-mă că totul se face”, a conchis Alexandru Jizdan.

Amintim că, pe 18 decembrie, Poliția Națională a împlinit 28 de ani de la creare.

Fluxul de știri
0