Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Transnistria vor fi lansate noi proiecte umanitare

© Sputnik / Irina LeahovaCentrul Nistru-Prut din Transnistria prezint[ bilanțul anului
Centrul Nistru-Prut din Transnistria  prezint[ bilanțul anului - Sputnik Moldova
Abonare
Centrul Nistru-Prut din cadrul Institutului de Cercetări Strategice din Rusia, care realizează în Transnistria proiecte umanitare, a făcut bilanțul activității desfășurate în regiune și și-a prezentat planurile pe anul viitor.

TIRASPOL, 26 dec – Sputnik, Irina Leahova. De câțiva ani, Centrul Nistru-Prut din Transnistria desfășoară activități umanitare. Reprezentanții organizației din Rusia au vorbit despre acțiunile întreprinse în anul curent și despre noile proiecte.

Centrul întrunește două organizații - Societatea pentru Dezvoltarea Educației Istorice rusești „Vulturul bicefal” și Mișcarea de tineret „Steaua”.

Rețeaua de biblioteci electronice

În anul 2018, datorită Centrului Nistru-Prut, transnistrenii au beneficiat de programul privind evidența fondului de bibliotecă „Irbis”, de accesul gratuit și deplin la biblioteca comercială electronică rusă „Znanium”, precum și de accesul parțial la Biblioteca națională electronică  Rusiei.

Potrivit directorului executiv Albert Dorjeev, în anul 2019, când bibliotecile din Transnistria vor fi aduse la aceeași condiție cu cele din Rusia, cele dintâi vor dispune de acces deplin la fondurile electronice.

„Deocamdată, împreună cu Centrul tehnico-științific „Sinergia dezvoltării”, îi instruim pe bibliotecarii din regiune cum să utilizeze sistemul și, totodată, efectuăm diagnosticarea computerelor, a rețelelor de internet”, a menționat Dorjeev.

Reprezentanții centrului au adus în Transnistria cărți din Crimeea, colectate de insulari în cadrul acțiunii „Un dar din suflet”, pentru dezvoltarea sistemului de biblioteci din Transnistria.

Ajutoare pentru veterani și nevoiași

Reprezentanții Centrului participă la toate activitățile de sărbătoare desfășurate pe teritoriul Transnistriei, mai ales la cele legate de Marele Război pentru Apărarea Patriei, precum acțiunile „Panglica Sfântul Gheorghe” și „Regimentul nemuritor”. Toate activitățile vor fi continuate și în anul 2019.

Membrii mișcării „Zvezda” („Steaua”) au grijă de veterani nu doar înainte de 9 mai, ci pe durata întregului an, vizitându-i la domiciliu, aducându-le produse alimentare și ajutând la făcut menajul.

Președintele mișcării „Veteran”, Svetlana Molake, a menționat că tinerilor le place foarte mult să-i ajute nu doar pe veterani, ci și pe toți cei nevoiași – pensionari, copii orfani, persoane cu dizabilități. Toate acestea constituie o muncă de voluntariat, bazată pe entuziasm. Se prevede ca la anul să fie deschisă o secție a mișcării „Steaua” la Bender.

Dorjeev a spus că pentru 2019 sunt prevăzute un șir de cursuri cu participarea politologului rus Serghei Miheev și a altor personalități din Rusia.

Împreună cu colegii de la „Sinergia dezvoltării” a fost elaborat un nou proiect pentru 2019. Această organizație a creat deja în Transnistria o rețea de cercuri de robotehnică în care tinerii învață modelarea, programarea și altele.

Fluxul de știri
0