Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fiscul vă va bate la ușă începând cu 1 ianuarie: Iată în ce cazuri

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaПортфель. Пленарное заседание Госдумы РФ
Портфель. Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Moldova
Abonare
Contribuabilii care vor comite repetat anumite încălcări, vor ajunge în vizorul inspectorilor fiscali: SFS a explicat ce trebuie să știm despre aceste controale.

CHIȘINĂU, 26 dec – Sputnik. La sfârșit de an, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a venit cu explicații privind modul de efectuare a controalelor fiscale începând cu 1 ianuarie 2019.

Astfel, potrivit prevederilor Legii cu privire la declararea voluntară și stimularea fiscală, au fost modificate excepțiile ce țin de efectuarea controalelor fiscale contribuabililor care, începând cu 1 ianuarie 2019:

- vor comite repetat, în decursul a 6 luni consecutive, încălcări ce țin de neutilizarea mașinii de casă și control și neeliberarea bonului fiscal și a biletelor de călătorie (menționate în art. 254 şi art. 2541 din Codul fiscal);

- se va constata, prin decizie definitivă a instanței judecătorești, evaziune fiscală prin denaturarea veniturilor și a cheltuielilor, dacă suma cumulativă a impozitului și a altor taxe depășește:

          100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărârea de Guvern în vigoare la momentul săvârșirii faptei (ex. pentru anul 2018 – 615000 lei (100×6150 lei));

          150 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărîrea de Guvern în vigoare la momentul săvârșirii faptei (pentru anul 2018 – 922500 lei);

          250 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărîrea de Guvern în vigoare la momentul săvârșirii faptei (pentru anul 2018 – 1537500 lei);

         350 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărîrea de Guvern în vigoare la momentul săvârșirii faptei (pentru anul 2018 – 2152500 lei).

Totodată, au fost efectuate modificări la Codul fiscal (in vigoare din 12 decembrie 2018), conform cărora contribuabilul care va comite repetat, în decurs de 6 luni consecutive, încălcări ce țin de neutilizarea mașinii de casă și control și neeliberarea bonului fiscal și a biletelor de călătorie, nu va putea beneficia de o reducere cu 50 % a amenzilor aplicate.

Fluxul de știri
0