Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria - istorie și semnificație

© Photo : sfintisiicoane.wordpress.comIcoana zămislirii Sfintei fecioare Maria de către Sfânta Ana, de la mănăstirea Stavronichita
Icoana zămislirii Sfintei fecioare Maria de către Sfânta Ana, de la mănăstirea Stavronichita - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În fiecare an, pe 22 decembrie, Biserica Ortodoxă din Moldova sărbătorește Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana.

Ioachim și Ana, părinţii Fecioarei Maria, au fost lipsiţi de copii până la vremea bătrâneţii, când Arhanghelul Gavriil s-a pogorât pentru a aduce vestea zămislirii Maicii Domnului. Din dragoste pentru oameni, Dumnezeu a făcut roditor pântecele sterp al Anei care, la vremea rânduită, a născut prunc de parte femeiască, pe Sfânta Fecioară Maria.

Sfânta Mare Muceniță Varvara - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Viața Sfintei Varvara - rugăciune și credințe populare

Sfânta Ana provenea din seminția preoțească a lui Levi. Ea era fata cea mai mică a preotului Matihian din neamul lui Aaron, împlinindu-se astfel profeția că Mesia va avea o dublă descendență: împărătească și preoțească, potrivit basilica.ro.

Ioachim și Ana au fost supuși oprobriului public din cauza că nu aveau copii. La evrei, familiile care nu aveau copii erau considerate că nu au binecuvântare de la Dumnezeu din cauza păcatele lor sau ale strămoșilor lor.

Astfel, o veche tradiție arată că un evreu din seminția lui Ruben l-a umilit pe bunul Ioachim în timp ce se afla în templu spunându-i: „De ce aduci darurile tale înaintea altora? Ești nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine știe ce păcate ascunse". Cuvintele acestea l-au afectat foarte mult pe Dreptul Ioachim, precum și pe Ana, atunci când auziră cele întâmplate. Într-o zi de mare sărbătoare, slujnica Iudit, văzând-o iarăși plângând pe Sfânta Ana, s-a apropiat de ea și i-a spus:

”Acum nu e bine să te întristezi pentru că a sosit ziua Domnului”.

Calendar Creștin Ortodox 2020 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2020
Ana tresări la auzul acestor cuvinte și, îmbrăcându-se în haine de sărbătoare, a ieșit în grădină, unde, la umbra unui dafin, stătea și se ruga lui Dumnezeu. Ascultându-i rugăciunile, Dumnezeu trimite pe îngerul Său care îi vestește Sfintei Ana că va avea un copil. Ioachim încă nu știa nimic, deoarece se afla în mijlocul turmelor sale, unde, întristat fiind, se dusese pentru a fi singur. Aflând vestea bucuriei, s-a întors acasă cu nădejde în Dumnezeu. La vremea cuvenită s-a împlinit cuvântul îngerului, iar Ana cea stearpă a născut pe Sfânta Fecioară Maria.

Tropar la Zămislirea Sfintei Fecioare Maria

"Astăzi legăturile nerodirii de fii se dezleagă; că Dumnezeu auzind pe Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana, mai presus de orice nădejde le-a făgăduit lămurit că vor naşte pe Fiica Lui Dumnezeu, din care S-a născut Cel Necuprins, Om făcându-Se, poruncind Îngerului să-i strige: Bucură-te cea Plină de har, Domnul este cu tine!"

Fluxul de știri
0