Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Raioanele, ocolite de investitori. Cine se opune investițiilor în zonele rurale

© Sputnik / OsmatescoVadim Lesnic și Dorin Andros
Vadim Lesnic și Dorin Andros - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit invitațior emisiunii ”ATITUDINI”, unele autorități publice locale creează intenționat impedimente oamenilor de afaceri, interesați să facă investiții în raioane.

Republica Moldova a devenit în 2017 cea mai nouă destinație de investiții, potrivit raportului Global Location Trends. Performanța a fost posibilă datorită venirii în țara noastră a companiilor străine, încurajate de facilitățile oferite de către Guvern, inclusiv în zonele economice libere și parcuri industriale. În total, investitorii străini au deschis în Moldova peste 12.000 de locuri de muncă. Despre posibilitățile administrației publice locale de a atrage investiții în raioane am discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cu Dorin Andros, secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Alexandru Vidmidi, consultant în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și Vadim Lesnic, președintele raionului Dondușeni.

În primăvara anului 2018, în orașul Dondușeni a fost deschisă o fabrică de textile. Peste 1000 de persoane, în preponderent femei, din raioanele Dondușeni, Ocnița și Drochia au fost angajate în cadrul întreprinderii. Investitorul nu a ajuns întâmplător în Dondușeni. Inițiativa îi aparține președintelui raionului Vadim Lesnic, care își dorea să creeze noi locuri de muncă pentru oamenii din raion. Acesta l-a abordat și, după câteva săptămâni de negocieri, l-a convins pe omul de afaceri să creeze fabrica.

”Trebuie să cauți investitorul, să-l convingi că va beneficia de suportul necesar. În același timp, depinde și de atitudinea pe care primarul sau președintele de raion o are față de investitor. Eu la un investitor mă uit ca la o posibilitate de dezvolta raionul, de a crea noi locuri de muncă. În prezent, discutăm despre posibilitatea de a amenaja două cămine pentru angajații fabricii, astfel încât să nu fie nevoiți să circule zilnic de acasă și până la întreprindere”, a explicat Vadim Lesnic.

După mai mulți ani de muncă, Guvernul a reușit să reglementeze mai multe facilități pentru mediul de afaceri. Din păcate, mai există autorități publice locale neprietenoase față de investitori.

”În cazul unui bun dialog între sectorul privat și administrația publica locală, când este oferit suport pentru obținerea autorizațiilor, investitorul este interesat să vină în localitate. Pentru că,  adesea, anume aceste formalități reprezintă un obstacol în atragerea investițiilor. În multe raioane sunt deja investori, însă nu există suficientă forță de muncă. Guvernul este deja responsabil să crească mobilitatea cetățenilor, pentru că pe drumuri rele nu poți transporta muncitorii la lucru”, a menționat Dorin Andros.

Despre posibilitatea administrației publice locale de a atrage investiții, prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0