Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cât economisesc primarii după ce au reabilitat termic instituțiile publice

© Sputnik / Miroslav RotariCozmulici Eugeniu și Arsenii Lucia
Cozmulici Eugeniu și Arsenii Lucia - Sputnik Moldova
Abonare
Zeci de primari au reușit să economisească energie și să reducă emisiile de gaze poluante după reabilitarea termică a grădinițelor, școlilor și instituțiilor medicale.

Aproape 300 de proiecte în domeniul eficienței energetice au fost implementate în mai multe localități din țară, în perioada 2012-2018. Dincolo de confortul pe care îl oferă oamenilor, aceste proiecte contribuie la economisirea energiei electrice, reducerea emisiilor de gaze poluante sau cu efect de seră. Despre activitatea și beneficiarii Fondului de Eficiență Energetică discutăm, la ”ATITUDINI”, cu Arsenii Lucia, expert de proiect și Cozmulici Eugeniu, expert în domeniul atragerii investițiilor străine.

Un proiect de eficiență energetică prevede reabilitarea termică a unei clădiri. Aceasta este echipată cu instalații care reduc din consumul de energie și, în același timp, asigură confortul necesar.

” Sunt instalate termopane cu anumite standarde tehnice, sunt izolați pereții exteriori. Clădirea arată bine, oamenii se simt bine și, în același timp, sunt economisți bani. De exemplu, Liceul ”Ion Creangă” din Soroca economisește 400 de mii de lei, anual, datorită eficientizării energetice a clădirii. Este o sumă semnificativă pentru administrația publică locală. Aceste economii pot fi direcționate pentru alte necesități din comunitate”, a explicat Eugeniu Cozmulici.

Printre raioanele care au implementat cele mai multe proiecte în domeniul eficienței energetice sunt Rezina, Râșcani și Ungheni. Pe de altă parte, după șase ani de la crearea Fondului pentru Eficiență Energetică, din păcate, există și administrații publice locale care niciodată nu au solicitat finanțare pentru eficientizarea energetică a instituțiilor de învățământ sau instituțiilor medicale.

”Primăria orașului Rezina a depus trei propuneri de proiecte și toate trei au fost aprobate. Este vorba despre reabilitarea termică a două grădinițe de copii și instalarea iluminatului public. Primăria din satul Corlăteni, raionul Râșcani, a obținut finanțare pentru eficientizarea energetică a liceului din localitate, casei de cultură și instalarea sistemului de iluminat public. În orașul Ungheni au fost aprobate două proiecte”, a relatat Lucia Arsenii.

De asemenea, Fondul pentru Eficiență Energetică oferă suport financiar primarilor orașelor pentru reabilitarea sistemului de iluminat public, în cadrul Proiectului ”Undă Verde, Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Două proiecte au fost deja implementate în Cantemir și Ocnița.  

”Acest program oferă 80 la sută din valoarea grantului oferit. Restul 20% trebuie să acopere administrația publică locală. Ținând cont de faptul că multe autorități nu-și permit aceste cheltuieli,  Fondul de Eficiență Energetică acoperă 15 la sută din această contribuție”, a menționat Eugeniu Cozmulici.

Călărași este al treilea oraș care va reabilita sistemul de iluminat public în cadrul Proiectului ”Undă Verde, Moldova”.

”Urmează să fie iluminate 21 kilometri de străzi și două clădiri sociale. UE va oferi 680 de mii de euro, iar autoritatea publică locală trebuie să contribuie cu 20 la sută. Respectiv, din cadrul Fondului pentru Eficiență Energetică vom oferi peste două milioane de lei”, a precizat Eugeniu Cozmulici.

Detali despre gestionarea Fondului pentru Eficiență Energetică aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0