Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Cerul cu stele: Transformare fantastică a orașului Moscova în ajun de Revelion

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaVizitatorii Târgului din Piața Roșie
Vizitatorii Târgului din Piața Roșie - Sputnik Moldova
Abonare
Tradițional, Revelionul în Rusia este considerat drept o sărbătoare de familie, care este petrecută în jurul mesei de sărbătoare, cu nelipsita salată olivie.

În ultimii cinci, oaspeții care vin în Moscova, dar și orășenii preferă să întâmpine anul nou în stradă, ceea ce nu este de mirare pentru că mii de lumini inundă orașul, care devine cu adevărat feeric.

Pentru orice gust

În Moscova sunt organizate tot felul de iarmaroace, cu prilejul Anului Nou și a Crăciunului. Deja a devenit un obicei organizarea lor Piața Roșie și Manejnaia.

Pe lângă pavilioanele comerciale, la aceste târguri există și multe locuri pentru distracție, cum ar fi caruselul sau scrânciobul. De asemenea în Pața Roșie este instalat un patinoar.

Astfel de târguri sunt organizate și pe străzile pietonale. La fel, nu vă veți plictisi nici în parcurile din oraș, în parcul "Sokolniki" și în Parcul Gorki sunt instalate cele mai mari patinoare nu doar din Moscova dar și din Europa.

Schimbările din oraș au contribuit la creșterea popularității Moscovei în rândul turiștilor - atât a celor din țară cât și a celor din străinătate. Mulți călători au remarcat cât de mult s-a schimbat capitala rusă și a devenit mai confortabilă, acum străinii aleg din ce în ce mai des ca să sărbătorească Anul Nou aici, de rând cu alte capitale europene.

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaDecorațiune de Anul Nou la Magazinul Universal (GUM)
Cerul cu stele: Transformare fantastică a orașului Moscova în ajun de Revelion - Sputnik Moldova
Decorațiune de Anul Nou la Magazinul Universal (GUM)

GUM, patinoar și târg

În acest an pe data de 29 noiembrie în Piața Roșie a fost deschis GUM - patinoar și târg.

GUM-patinoar este decorat cu personaje din filme sovietice cu desene animate, iar una dintre temele principale pentru împodobirea brazilor de pe aleile centrale ale GUM-ului a fost voluntariatul.

GUM-târg își va bucura oaspeții cu cele mai diferite delicii. În căsuțe speciale instalate în Piața Roșie este organizată vânzarea jucăriilor de brad, costumelor naționale și obiectelor tradiționale confecționate de meșterii populari.

De pe 1 până pe 3 februarie la GUM-patinoar se va desfășura etapa tradițională a turneului mondial la curling „WСТ Red Square Classic” la care vor participa opt echipe de curling bărbați, renumite în Europa și în întreaga lume.

Obiceiuri de-a lungul vremurilor

Anul Nou este una dintre cele mai importante sărbători din Rusia, care era marcată încă din cele mai vechi timpuri. Trebuie să remarcăm că până în anul 1700, anul nou era prăznuit în luna martie, iar începând cu secolul al XV-lea - pe 1 septembrie. Primul împărat rus, Petru I, a instituit o nouă cronologie, numărarea anilor făcându-se de la nașterea lui Hristos, astfel că anul 7208 ”de la crearea lumii”, devenea anul 1699. Totodată, Petru I a ordonat ca anul nou să fie sărbătorit pe 1 ianuarie, așa cum era și în Europa, să împodobească pomul de Crăciun, să decoreze principalele străzi ale Moscovei. Astfel, bradul a devenit un simbol a două sărbători - al Crăciunului și Anului Nou.

Orășenilor le-a fost poruncit ca să se felicite reciproc, să lanseze rachete, să împuște din arme cu prilejul sărbătorii, iar pe Piața Roșie să fie organizate focuri de artificii. Toto atunci a luat naștere obiceiul organizării distracțiilor de masă și mascarade.

După abolirea monarhiei în anul 1917, sărbătoarea Nașterea Domnului a fost anulată, fiind considerată o reminiscență a ordinii vechi, iar împreună cu aceasta și cea a Anului Nou. Atunci au dispărut și brazii și nici orașele nu mai erau înfrumusețate. Decizia de a întoarce sărbătoarea, dar și decorațiunile și brazii, a fost luată abia în timpul lui Stalin, în anul 1935. În anul 1947, 1 ianuarie a fost declarată zi liberă, iar începând cu 1969-1970 șeful statului venea cu un mesaj de felicitare cu prilejul venirii Anului Nou.

© Sputnik / Анатолий Гаранин / Accesați arhiva multimediaLa mulți ani! Moscova, anul 1939
Cerul cu stele: Transformare fantastică a orașului Moscova în ajun de Revelion - Sputnik Moldova
La mulți ani! Moscova, anul 1939

În perioada sovietică, pe străzile Moscovei, decorate cu luminițe și pancarte festive, încă din luna decembrie apăreau brazi decorați frumos, Moși Gerili și Albe ca Zăpada, dar și omuleți de zăpadă. De asemenea, erau organizate iarmaroace de Revelion.

După căderea URSS, acest obicei s-a păstrat, orașul este înfrumusețat de fiecare dată în preajma Revelionului și a sărbătorii Nașterii Domnului. Însă, în ultimii ani, acest lucru se întâmplă conform unui scenariu special.

© Sputnik / Л. Носов / Accesați arhiva multimediaBrad instalat în Piața 50 de ani ai Revoluției din Octombrie, actualmente Piața Manejului
Cerul cu stele: Transformare fantastică a orașului Moscova în ajun de Revelion - Sputnik Moldova
Brad instalat în Piața 50 de ani ai Revoluției din Octombrie, actualmente Piața Manejului

Începând cu anul 2012, în capitala Rusiei au început să fie acordată o atenție sporită creării unor spații comunitare confortabile pentru locuitorii capitalei și pentru turiști, în conformitate cu standardele internaționale, sunt create străzi pietonale, unde sunt deschise magazine și cafenele ”democratice”. Tot mai des, oaspeții din străinătate constată că Moscova a suferit o transformare, devenind mult mai comodă.

De asemenea, deja de 7 ani, în Moscova este implementat un program unic de iluminare arhitectural-artistică a edificiilor, podurilor și monumentelor.

Designul în megalopolis

În anul 2012, în Moscova au apărut noi străzi pietonale – stradelele Каmerskii și Stoleșnikov, podul Kuznețkii și Rojdestvenka. Iar concepția unică a decorului de Revelion a apărut la hotarul dintre anii 2013-2014.

Atunci, la inițiativa departamentului de Cultură din capitala rusă, a fost atras studioul renumitului designer Artemie Lebedev, pentru a crea imaginea de sărbătoare a orașului. Ei au creat logo-ul, modelul, vigneturile, bordurele și pictogramele de Anul Nou. Sloganul sărbătorii devenit expresia "Cel mai frumos oraș de iarnă" (Лучший город зимы).

© Sputnik / Евгения Новоженина / Accesați arhiva multimediaAcțiune în cadrul festivalului ”Cel mai frumos oraș de iarnă”
Cerul cu stele: Transformare fantastică a orașului Moscova în ajun de Revelion - Sputnik Moldova
Acțiune în cadrul festivalului ”Cel mai frumos oraș de iarnă”

Noile zone pietonale, dar și bulevardele și scuarurile au fost împodobite cu elemente decorative. Atunci, în Moscova, au fost instalate aproximativ 12 mii de obiecte de decor, cu consum redus de energie. Pe străzi au fost amplasate construcții luminescente ”cerul înstelat” și copaci împodobiți cu luminițe. Tot atunci a fost organizat pentru prima dată festivalul ”Călătorie de Crăciun”, din ciclul ”Anotimpurile Moscovei”.

Serpentine de lumini

În anul următor, 2014-2015, pentru împodobirea Capitalei a fost elaborată concepția tematică ”Serpentine de lumini”. Deasupra străzilor pietonale au fost instalate instalate construcții originale de iluminat.

© Sputnik / Евгения Новоженина / Accesați arhiva multimediaDecorațiuni de Anul Nou la Moscova
Cerul cu stele: Transformare fantastică a orașului Moscova în ajun de Revelion - Sputnik Moldova
Decorațiuni de Anul Nou la Moscova

Mii de brazi au fost instalați în întreg orașul, dar și pomi decorativi, cu utilizarea unor materialelor moderne.

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaDecorațiuni de sărbătoare în Piața Teatrală
Cerul cu stele: Transformare fantastică a orașului Moscova în ajun de Revelion - Sputnik Moldova
Decorațiuni de sărbătoare în Piața Teatrală

Timbru Poștal

La hotarul dintre anii 2015 și 2016, principalul simbol al sărbătorii a devenit timbrul poștal. De Anul Nou și de Nașterea Domnului, este timpul potrivit pentru a expedia scrisori celor apropiați pentru a le dori cele mai calde urări de bine.

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaDecorațiune de Anul Nou la Magazinul Universal (GUM)
Cerul cu stele: Transformare fantastică a orașului Moscova în ajun de Revelion - Sputnik Moldova
Decorațiune de Anul Nou la Magazinul Universal (GUM)

Prietenia cu Italia

În anul 2017, Moscova a fost decorată în stil italian. Autoritățile au explicat acest lucru prin faptul că atât cultura Rusiei, cât și cea a Italiei se aseamănă, din punct de vedere istoric.

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaLumini de sărbătoare în Piața Pușkin
Cerul cu stele: Transformare fantastică a orașului Moscova în ajun de Revelion - Sputnik Moldova
Lumini de sărbătoare în Piața Pușkin

Viata, ca o piesa de teatru

În 2017-2018 a fost aleasă o tematică teatrală. Iată de ce, pe străzi au apărut scene teatrale, figuri în măști, scene luminoase. Orașul sa transformat literalmente într-un teatru sclipitor în aer liber.

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaTuriști în Piața Manejului
Cerul cu stele: Transformare fantastică a orașului Moscova în ajun de Revelion - Sputnik Moldova
Turiști în Piața Manejului

Bogăție universală

Multe dintre decorațiuni sunt folosite mai mulți ani la rând. Dintre obiectele mari, sunt folosite repetat arcadele ușoare, care se văd pe Tverskaya și scuarul Puskin, precum și pe Piața Revoluției, pe stradelele Kamergersky și Gazetny, pe Piața Novopushkinski. În mod special, oaspeții dar și locuitorii orașului, au îndrăgit construcțiile ușoare ”Cerul înstelat” pe străzile Bolshaia Dmitrovka și Nikolskaia și pe copacii decorativi cu luminițe.

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaPietoni pe strada Measnițki, decorată în cadrul festivalului ”Lumini de crăciun”
Cerul cu stele: Transformare fantastică a orașului Moscova în ajun de Revelion - Sputnik Moldova
Pietoni pe strada Measnițki, decorată în cadrul festivalului ”Lumini de crăciun”

 

Fluxul de știri
0