Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Autorizația în construcții, o restanță în atragerea investițiilor: Ce spune Guvernul

© Sputnik / Miroslav RotariVitalie Iurcu
Vitalie Iurcu  - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii Vitalie Iurcu a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre o restanță pe care o are Moldova în clasamentul international Doing Business legată de criteriul de obținere a autorizaţiei de construcție.
Autorizația în construcții, o restanță în atragerea investițiilor.Ce spune Guvernul.

Experții  menționează că dacă la capitolul inițierea afacerii, implicit la procedura de înregistrare a unei întreprinderi Moldova se poziționează bine, atunci la capitolul desfășurarea sau durabilitatea afacerii, țara noastră nu progresează comparativ cu statele din regiune. Un  indicator, la care atrag atenție este exact criteriul de obținere a autorizaţiei de construcție.

Vitalie Iurcu spune că aceasta este o restanță a Guvernului, dar care, a precizat el, urmează să fie înlăturată.

”În prezent s-a constituit un grup de lucru în care au intrat și reprezentanții primăriei municipiului Chișinău dar experți ai Băncii Mondiale cu care Guvernul conlucrează. Este vorba despre plasarea acestei autorizații în construcții pe o platformă de ghișeu unic. La ora actuală examinăm tot procesul, unde sunt punctele slabe, ce se poate  de optimizat din acest proces pentru ca el  să fie unul transparent și într-o perioadă utilă de timp să fie elaborat. Recunosc că avem și o rezistență  pe intern. Vom începe cu municipiul Chișinău în cadrul unui proiect pilot. Scopul este unul clar, să reducem la minimum perioada de obținerii unei autorizații în construcție”, a spus Vitalie Iurcu

Obținerea unei autorizaţii în construcție  în Moldova durează 276 de zile și cuprinde 28 de proceduri. Clasamentul mondial al Doing Business 2018 este condus de Noua Zeelandă. Primii 10 lideri sunt Singapore, Danemarca, Coreea de Sud, Hong Kong, Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia, Georgia și Suedia.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0