Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Legea privind achizițiile publice, amendată peste noapte – Experții sunt îngrijorați

© Sputnik / OsmatescoOlesea Stamati
Olesea Stamati - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Olesea Stamate a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că recentele modificări aprobate de Parlament la Legea privind achizițiile publice, prin care pragurile valorice ale contractelor de achiziții au fost majorate, lasă o discreție destul de mare autorității contractante să facă achiziții netransparente.
Legea privind achizițiile publice, amendată peste noapte – Experții sunt îngrijorați

Expertul a vorbit despre anumite îngrijorări ca banii publici să fie utilizați netransparent și ineficient.

“Cel mai îngrijorător pentru noi este majorarea pragurilor de achiziții de mică valoare, deoarece acest tip de achiziții erau în afara oricărei transparențe. Ele nu se fac prin concurs public, iar autoritatea contractantă alege aleatoriu operatorul economic cu care vrea să încheie contractul. De foarte multe ori nu are nici un caiet de sarcini elaborat în acest sens în baza unui contract cu operatorul economic. Pur și simplu, se face un deviz elementar de cheltuieli, se încheie un contract și se achită suma. Aceste contracte puteau fi văzute doar post-factum, dacă autoritatea contractantă îți punea la dispoziție datele din registru de achiziții de mică valoare. Plafoanele care au fost majorate sunt destul de mari și lasă o discreție destul de mare autorității contractante să facă achiziții netransparente”, a punctat Olesea Stamati.

Guvernul vrea un nou mecanism de efectuare a achizițiilor publice>>>

Un alt aspect îngrijorător a fost modul destul de accelerat de promovare și adoptare a acestei inițiative legislative, a menționat expertul.

Potrivit noii legi, a fost majorată și valoarea contractelor de achiziții pentru care se aplică Legea privind achizițiile publice. Astfel, pentru bunuri și servicii, suma a fost majorată de la 80.000 de lei la 200.000 de lei, iar în cazul procurării lucrărilor, de la 100.000 de lei până la 250.000 de lei. Modificările legislative au fost publicate în Monitorul Oficial și sunt în vigoare. La ora actuală, rulajul financiar în domeniul achizițiilor publice în Moldova este evaluat la peste 11 miliarde de lei.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0